Шампионско посрещане за Тихомир Иванов

Публикувано на пн, 22 авг. 2016
256 четения

Спортист № 1 на Свищов за 2015 г. Тихомир Иванов и неговият треньор Георги Гетов се завърнаха от Рио де Жанейро, а посрещането им на родна земя в петък беше по шампионски. Майката на Иванов и момиче в народна носия срещнаха успешния тандем на летище София със специално подготвена традиционна българска питка и мед, а букетите от роднини и приятели бяха дузина. Състезателят на СК “Свилоза” (Свищов) два пъти изравни личния си рекорд от 229 см в дебютното си участие на Олимпийски игри и се нареди десети в дисциплината си, записвайки най-доброто класиране за страната ни в тази дисциплина.
“Толкова много хора са дошли да ме посрещнат. Това са хора от стария ми клуб от родния ми град, това са хора, които винаги са ме подкрепяли. Щом имам толкова много хора да ме посрещнат, значи съм си свършил работата добре. Най-много благодарности дължа на клуба, за който се състезавам – СК “Свилоза”, и всички лица, които стоят зад името “Свилоза”. Благодаря също на Община Свищов и най-вече на г-н Красимир Дачев, който прави всичко това реално и възможно и благодарение на неговата подкрепа аз се чувствам винаги добре, не изпитвам липса от нищо и успяхме да достигнем до този голям форум, подготвени по този начин и да представим България така достойно”, заяви Тихомир.
Иванов се завърна в България с изпълнена цел на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Той се нареди десети във финала на скока на височина с изравнен личен рекорд от 229 см.
“Разбира се, че съм доволен. Поставих си цел, изпълних я. И съм много радостен. Участието ми на първата ми Олимпиада беше доволно. Не беше лесно да се класирам за финала, но съм много доволен. Докъде ми стигат амбициите, няма да кажа, ще запазя какво сме начертали с треньора си, за да има за какво да си говорим и в бъдеще. Успях цели два пъти да скоча личния си рекорд от 229 см, и то и двата пъти от първи опит. Малшанс не ми достигна да преодолея 233 см, най-вероятно ми попречи, че това са първите ми опити над 230 см този сезон. Направих хубави опити на 233 см и се надявам в най-скоро време да успея да реализирам и успешен опит над 230 см”, каза Иванов.
Той сподели, че преживяването от участието на олимпиада е уникално.
“Знаех, че няма да е лесно да се класирам на финал, камо ли да взема медал. Все пак следя ранглистата, знам как стоят нещата, как са резултатите. Бях 12-и преди Олимпиадата – делях 12-ото място в ранглистата с може би 15 човека и ми беше съвсем ясно, че медал няма да се взима с толкова, а ще са нужни резултати над 235 см. На тренировка не сме достигали до 230 см. Конкретизирахме до 228-229 см, защото мотивацията на тренировка не е толкова голяма, колкото на едно състезание. Чувствах се много добре, в добра форма съм. Доволен съм, че реализирах постижението, за което смятах, че съм готов. Уникално е да си на Олимпийски игри. Пожелавам на всеки един спортист, независимо в какъв спорт се състезава, да се труди, за да заслужи право да участва на Олимпийски игри. Уникално е. Ще запомня тези игри с участието си на финал. Изпълнил съм си целта”, каза още Иванов
Тихомир допълни още, че се е изолирал от допинг скандала със Силвия Дънекова.
“Още в началото се случи това. Опитах се да не се разсейвам с тези неща. На мен нито една проверка не са ми направили”, заяви Иванов.
Той коментира и непрекъснатите сравнения с рекордьора ни в скока на височина Георги Дъков, който също беше от Плевен.
“Не бях виждал скокове на Дъков, но точно преди тръгването ни за Олимпиадата намерих клип с негов скок в интернет. Направо казах на треньора ми ”виж, това сякаш съм аз”. После и много други хора започнаха да ме сравняват с него”, не се изненадва Тихомир, който изрази съжаление, че неговият приятел Джанмарко Тамбери не можа да участва на Игрите заради травма, като според българина италианецът би бил допринесъл за още по-интересно състезание.
Междувременно Михаил Ганев приключи на осминафинал участието си в турнира по свободна борба в кат. до 86 кг в Рио. Почетният гражданин на Златарица стартира с туш, който дойде в последната секунда срещу монголеца Оргодол, но после падна от иранеца Алиреза Каримимачиани с 2:7
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново