Радослав Димитров – вицешампион и бронзов медалист по шахмат

Публикувано на ср, 17 февр. 2021
199 четения

Великотърновският гросмайстор Радослав Димитров, който играе за “Абритус” (Разград), стана вицешампион на България по ускорен шах и бронзов медалист по блиц на държавните индивидуални първенства за 2021 г. Той е единственият представител на Велико Търново и единствен от всички участници, който завоюва два медала и от двете дисциплини – рапид и блиц. Преди това Радо взе участие в тренировъчния лагер на националния отбор на България в подготовката на Шахматната олимпиада в Москва. Димитров е олимпийски и европейски национал при мъжете и един от най-силните шахматисти в България и № 1 във Велико Търново.
Общият награден фонд в размер на 3000 лв. бе осигурен от домакина и спонсор на първенствата – Община Девин.
В надпреварите взеха участие общо 70 състезателя – 57 при мъжете и по 12 при жените. Турнирите бяха изключително силни – при мъжете участваха 5 гросмайстори, 3 международни майстори, 4 ФИДЕ майстори и двама кандидат-майстори. При жените участваха две гросмайсторки за жени, една международна майсторка, един ФИДЕ майстор и две ФИДЕ майсторки за жени. Контролата за игра на рапида беше 20 минути за цялата партия плюс добавка 5 секунди на ход, започвайки от първия, а на блица – 3 минути и добавка 2 секунди на всеки ход.
В ускорения шах Радослав Димитров завърши със 7 точки от 9 партии, без загуба и с равен брой точки с първия Мартин Петров от “Чесбомб” (Пд). Само 0,5 бухолтц като втори показател го лиши от първото място и шампионската титла. В блица Радо завърши на трето място и завоюва бронзов медал с актив от 5.5 точки, преди него са Иван Чепаринов от “Асеновец” и Ивайло Енчев от “Абритус” с по 6 т.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново