Идея: Да въз­с­та­но­вим шам­пи­он­с­ка­та ку­па на “Етър”!

Публикувано на пн, 12 ян. 2015
261 четения

Шам­пи­он­с­ка­та тит­ла на “Етър” през 1991 г. ста­на най-го­ле­ми­ят връх в ис­то­ри­я­та на ве­ли­ко­тър­нов­с­кия фут­бол. През го­ди­ни­те “ви­о­ле­то­ви­те” са пе­че­ли­ли и мно­го дру­ги от­ли­чия – Ку­па­та на Бъл­гар­с­кия фут­бо­лен съ­юз, Ку­па­та на Про­фе­си­о­нал­на­та фут­бол­на ли­га, два пъ­ти брон­зо­ви­те ме­да­ли в пър­вен­с­т­во­то, шам­пи­о­ни на стра­на­та са ста­ва­ли и юно­ши­те, има спе­чел­ни от­ли­чия и от учас­тия в при­я­тел­с­ки меж­ду­на­род­ни тур­ни­ри.
По­ве­че­то от те­зи от­ли­чия и днес кра­сят вит­ри­ни­те във фо­а­йе­то на ста­ди­он “Ивай­ло”, кой­то след не­го­во­то об­но­вя­ва­не, ко­е­то те­че и в мо­мен­та, на­ис­ти­на ще при­до­бие ев­ро­пейс­ки вид.
Във вит­ри­на­та оба­че лип­с­ва най-цен­но­то от­ли­чие – шам­пи­он­с­ка­та ку­па от “злат­на­та” 1991 го­ди­на. При­чи­на­та е, че нав­ре­ме­то тя бе пре­ход­на и бе вър­на­та об­рат­но в БФС.
Пре­ди ня­кол­ко го­ди­ни, ко­га­то стар­ши треньор на “Етър” бе Цан­ко Цве­та­нов, въз­ник­на иде­я­та да бъ­де въз­с­та­но­ве­на шам­пи­он­с­ка­та ку­па. Пок­рай вли­за­не­то в “А” гру­па и фи­нан­со­ви­те проб­ле­ми в то­га­ваш­ния клуб, то­ва оба­че не мо­жа да бъ­де ре­а­ли­зи­ра­но.
Сай­тът “Ве­ли­ко Тър­но­во спорт”, съв­мес­т­но с “Ян­т­ра ДНЕС”, ре­ши­ха да въз­ро­дят иде­я­та под над­с­лов “Да вър­нем шам­пи­он­с­ка­та ку­па във Ве­ли­ко Тър­но­во!”. Ре­а­ли­зи­ра­не­то на то­ва на­чи­на­ние не е не­въз­мож­но – изис­к­ва прос­то доб­ра ор­га­ни­за­ция за на­би­ра­не­то на не­об­хо­ди­ми­те сред­с­т­ва. Най-ло­гич­ни­ят на­чин е са­ми­те ве­ли­ко­тър­нов­ци – бив­ши и нас­то­я­щи фут­бо­лис­ти, фе­но­ве, об­щес­т­ве­ност, биз­нес­ме­ни, да съ­бе­рат сред­с­т­ва­та за ней­но­то въз­с­та­но­вя­ва­не.
Ан­га­жи­ра­ме се да за­поз­на­ем с иде­я­та кме­та Да­ни­ел Па­нов, Фен к­луб “Етър”, ця­ла­та ве­ли­ко­тър­нов­с­ка об­щес­т­ве­ност. Не­об­хо­ди­мо е да нап­ра­вим един ини­ци­а­ти­вен ко­ми­тет по съ­би­ра­не­то на сред­с­т­ва­та. Ви­зи­я­та на са­мо­то от­ли­чие е поз­на­та на всич­ки – тя е съх­ра­не­на на мно­гоб­рой­ни­те сним­ки и ви­деома­те­ри­а­ли от­то­га­ва. Ще на­ме­рим фир­ма­та, из­ра­бот­ва­ла то­га­ва от­ли­чи­е­то, а ако то­ва не ста­не – ще нап­ра­вим по­ръч­ка в дру­га фир­ма. Това ще бъ­де пред­п­ри­е­то още в близ­ки­те дни, за да има­ме неб­хо­ди­ма­та це­на, но се пред­по­ла­га, че тя ще бъ­де око­ло 1000-1500 ле­ва.
Мо­же да бъ­де от­к­ри­та бан­ко­ва смет­ка за на­би­ра­не на сред­с­т­ва­та, как­то и да бъ­дат нап­ра­ве­ни ка­си по вре­ме на ма­чо­ве­те на “Етър”, в ко­и­то все­ки же­ла­ещ да да­де своя дял, как­то ве­че не­вед­нъж Фен­ к­лу­бът го сто­ри ус­пеш­но във връз­ка с 90-ата го­диш­ни­на на “Етър”, със съ­би­ра­не­то на сред­с­т­ва за по­кой­ния Ивай­ло Ди­мит­ров – Рус­кия…
Сто­ре­но­то от “злат­ни­те” мом­че­та на “Етър” през 1991 го­ди­на изис­к­ва на­ша­та дос­той­на ре­ак­ция и ка­то че ли е най-доб­ре са­ми­те ве­ли­ко­тър­нов­ци да да­дат своя дял за въз­с­та­но­вя­ва­не­то на то­ва цен­но от­ли­чие.
И ко­га­то след ня­кол­ко ме­се­ца об­но­ве­ни­ят ста­ди­он “Ивай­ло” от­но­во от­во­ри вра­ти, във вит­ри­на­та над ту­не­ла към те­ре­на да стои Шам­пи­он­с­ка­та ку­па на “Етър”. Не­ка пре­ди все­ки мач се­гаш­ни­те фут­бо­лис­ти във ви­о­ле­то­во, а и тех­ни­те от­бо­ри съ­пер­ни­ци да ми­на­ват под то­ва от­ли­чие и да из­ли­зат на те­ре­на с яс­но­то усе­ща­не, че “Етър” е и ос­та­ва в ис­то­ри­я­та ка­то един от зас­лу­же­ни­те шам­пи­о­ни на Бъл­га­рия!)…
Ана­то­ли ПЕТРОВ, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново