Военният министър похвали новите униформи на курсантите от НВУ, копие на тези от времето на Батенберг

Публикувано на пт, 11 Окт. 2019
623 четения

Военният министър Красимир Каракачанов похвали новите униформи на курсантите от НВУ “Васил Левски” във В. Търново, които са копие на тези, носени по времето на княз Александър Батенберг. По думите му с тях момчетата и момичетата от военния вуз ще имат самочувствие и с още по-голяма гордост ще представят своята принадлежност към редиците на Българската армия. „Униформата е не само красива, но и много удобна. За мен е истинска гордост и чест да я нося“, сподели Атина Трайкова, която е избрала военната специалност „Разузнаване” и гражданската „Национална и регионална сигурност”.
Министърът на отбраната беше гост на клетвата първокурсниците от 146-ия випуск на НВУ. Пред журналисти той коментира, че ако се засили емиграционният натиск към България, отново ще бъде използвана армията за защита на границите на страната. И бе категоричен, че българските войници не могат да бъдат пушечно месо в експериментите, които се случват в Близкия Изток. „Отказвали сме да изпратим войски в Сирия, абсурд е и сега да ги изпратим заради този конфликт. Това няма да се случи поне докато аз съм министър. Има направени разчети, взаимодействието с гранична полиция е много тясно. На няколко пъти до лятото на т.г. имаше наши подразделения, които участваха в охраната на границата. При необходимост имаме готовност да ги вдигнем и да ги изпратим отново, за да не допуснем България да бъде „наводнена“ от бежанци. Но към момента подобна заплаха няма“, каза още Каракачанов.

Той не скри, че е притеснен от случващото се. Наблюдава се ситуацията в Гърция и местата, където има разкрити бежански лагери близо до българската граница, като този в Серес, който е на около 45 км и тази пролет в него имаше бунтове. Наблюдава се движението и на трафика на турска територия. „3 млн. нелегални емигранти в Турция не са за подценяване. Една не малка част от тях са с радикални ислямистки убеждения. Притеснява ме, че този конфликт, който започна и се разгаря, няма да успокои ситуацията в Сирия, а ще я възпламени. И затворените и контролирани от кюрдските сили лагери с джихадисти могат да спрат да се охраняват и тези хора да тръгнат към Европа. Те могат да изберат различни пътища, но някои от тях могат да тръгнат към България“, каза още министърът. Той уточни, че към момента няма движение на маси, но въпреки всичко са взети необходимите мерки.

Красимир Каракачанов коментира, че от предвидените близо 4 млрд. лв., половината са за самолети. За 2020 г. се предвиждат регулярни разходи от близо 200 млн. лв. допълнително. Той подчерта, че за първи път всички самолетни платформи се ремонтират и обновяват.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново