Премиерът Бойко Борисов пристигна с хеликоптер за клетвата на 146-ия випуск на НВУ „Васил Левски“ (Снимки)

Публикувано на пт, 11 Окт. 2019
1651 четения

Министър-председателят Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов пристигнаха с хеликоптер за тържествения ритуал по полагане на военна клетва на 146-ия випуск на НВУ „Васил Левски“ във В. Търново. Церемонията се състоя на Ритуалния плац на висшето училище, където се събраха много родители и близки на курсантите, висши военни и др. Клетва положиха 163 курсанти-първокурсници, които се обучават в 19 военни специализации в трите факултета на университета. Нова военна специализация е „Артилерийско инструментално разузнаване” с гражданска специалност „Геодезия”. По тази специализация курсантите се обучават във факултет „Артилерия, ПВО и КИС”, съвместно с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. За първи път от 2002 г. курсантите бяха с нови сини униформи и червени фуражки, с които се отличават от останалите военнослужещи.

„Полагането на военна клетва е стара и свята българска традиция, символизираща преданост, дълг и чест. Това е величествен миг, в който се целува бойното знаме и се произнасят свещените думи „Заклех се“. Тези думи са произнасяли преди нас победители, съкрушили не един враг и опазили нашата държава. Защитата на родината е дълг и чест, изискващ знания и умения, трудолюбие и себераздаване, смелост и инициативност“, заяви в обръщението си към курсантите началникът на НВУ „Васил Левски“ полк. Иван Маламов. Той ги призова да бъдат верни до края на клетвата, която са положили да пребъде България през вековете.

„С носталгия си спомням деня, в който аз положих клетва, след това командвах взвод, рота. Тогава гледах трибуната и завиждах на тези, които са горе. Сега и аз и военният министър, и колегите се усмихваме и всички бихме си разменили местата с вас. Няма по-хубаво от младостта, силата, дръзновението и ви поздравявам с избора, който сте направили“, заяви министър-председатеят Бойко Борисов. Той подчерта, че правителството е отпуснало 16 млн. лв. за ремонт на сградите на НВУ „Васил Левски“, за които текат общствените поръчки. „Много се говори за разходите за отбрана. Тази година, за да приведем аврмията в съответствията, които заслужавате отделяме близо 4 млрд. лв. Това са разходи, които българските граждани са събрали от своите данъци. Затова трябва да се учите, да се подготвяте и да сте много добри, защото виждате събитията в Сирия, Либия, Косово. Ние ще сме добри политици, ако има траен мир, но винаги е добре да имаш възпиращата сила на българската армия във ваше лице“, каза още премиерът Борисов. Той допълни, че от 1 януари догодина Четвърта рота отива в Долна Митрополия, където е възстановено Военно-въздушното училище. И призова курсантите да се опознаят сега, за да могат занапред да си партнират добре в ученията.

„Всеки български гражданин, който е минал и е целунал знамето на Република България помни до края на живота си този ден, защото това не е един формален акт от военния ритуал, а обричане в служба на родината доживот“, заяви военният министрът Красимир Каракачанов. Той ги поздрави за това, че въпреки многобройните възможности пред тях са избрали трудния, но най-достойния път да бъдат защитници на България и бъдещи командири на българската армия.

Преди полагането на военната клетва НВУ проведе традиционния Ден на отворените врати. Пред многобройните любопитни погледи на ученици и граждани на Стоевия плац беше направен показ на въоръжение и бойна техника, демонстрации по специализиран ръкопашен бой, действия на пеши патрул при попадане в засада и демонстрация на задържане на терорист. Представителният блок курсанти на университета представи строеви хватки и движения с оръжие. Общият брой на курсантите, обучаващи се в НВУ „Васил Левски” е 729.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново