Общински служител крие наркотик в кабинета си

Публикувано на пн, 10 Дек. 2012
239 четения

Младежът бил назначен на работа в кметството без висше образование, поради липса на подходящ кандидат

Служител на Община Стражица бе спипан с 10 грама канабис при акция на полицията в петък. 22-годишният Радиян Иванов е предал на органите на реда доброволно още 15 грама от същия наркотик.
Радиян е инспектор “Гражданска защита” в местната администрация, като е бил назначен на работа преди няколко месеца. През миналата седмица в РУП – Стражица постъпила оперативна информация, че младият мъж съхранява забранени от закона вещества и започнали проверка. Кабинетът на инспектора заедно с още няколко по-специализирани отдела към Община Стражица били разположени в сграда извън тази на местната администрация. Униформени служители нахлули в кабинета на Радиян в петък сутринта и след щателен обиск открили плик със суха листна маса, укрит в шкаф на секция. При направен полеви наркотест, субстанцията реагирала на канабис. При разпитите общинският служител признал, че има наркотик в себе си и завел униформените в стопанска постройка в града. Оттам извадил плик с още 15 грама канабис и го предал на полицията. Радиян е бил задържан за срок от 24 часа по ЗМВР, а срещу него е започнато бързо производство за съхранение на наркотици.
В случай, че бъде признат за виновен, може да получи от 1 до 6 години лишаване от свобода и от 2 до 10 хиляди лева глоба.
Пред “Янтра ДНЕС” кметът на Стражица Детелина Борисова заяви, че е много неприятно изненадана от случилото се. Тя научила за станалото от полицията. Борисова допълни, че не е имала представа с какво се занимава Радиян извън служебните му задължения, но бе категорична, че ако компетентните органи се произнесат положително за вината му, той ще бъде незабавно уволнен.
По информация на Община Стражица Радиян е назначен като инспектор “Гражданска защита” на мястото на дългогодишен служител на същата длъжност, който е излязъл в пенсия. Длъжността била за една бройка, като инспекторът бил подчинен пряко на кмета и няма връзка със службите “Пожарна безопасност и защита на населението”. Позицията не била конкурсна, а Радиян бил избран поради това, че следвал висше в гражданската специалност “Защита на населението при катастрофи, бедствия и аварии” в НВУ “Васил Левски”. От местната администрация не можаха да потвърдят дали служителят се е дипломирал, като уточниха, че той е назначен като служител със средно образование и получава съразмерна с това заплата. На практика той се оказал единственият човек с такова образование, който успели да открият в Стражица и макар все още да нямал диплома, решили да дадат шанс на млад човек.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново