От 2016 г. във фермите влиза задължителна държавна профилактика

Публикувано на вт, 13 окт. 2015
1078 четения

От 2016 г.и в българските ферми влиза задължителна 3-годишна държавна профилактика с осигурен финансов ресурс и диагностика. Програмата е регламентирана с нов Закон за ветеринарномедицинската дейност, изготвен от Европейския съюз, съобщи вчера  във Велико Търново д-р Цвятко Александров, шеф на отдела по здравеопазване на животните при Българската агенция за безопасност на храните. На форума присъстваха  Николай Маринов, директор на ГД ”Земеделие и регионална политика” при МЗХ, животновъди, частни и държавни ветеринари и директори на земеделски служби.
Заболяванията антракс и бруцелоза, които избухнаха в страната и доведоха до смъртни случаи и при хората, показват провала на досегашната държавна профилактична програма, затова сме предвидили редица промени в новия закон за здравеопазването на животните, заяви д-р Александров.  Като промени са предвидени още по-тясната връзка между фермер – частен и държавен ветеринар и задължителните прегледи, които един специалист трябва да прави във фермата през годината. Ще бъде създаден постоянен екип към БАБХ, който да  диагностицира опасните заболявания по животните, а частните ветеринари вече ще сключват договор за държавната имунопрофилактика с АБХ.
Забранява се отглеждането на животни без  имунизации, а всяка ферма ще бъде регистрирана в национален регистър. До 48 часа ветеринарите са длъжни да въведат в регистър всички данни за животните – раждане, продажби и др. За по-доброто стопанисване, екарисажите ще бъдат отдавани под наем.
Д-р Александров представи пред фермерите и настоящата епизоотична обстановка в страната, Европа и Азия. Той не скри, че сме застрашени от опасни инфекции по животните от съседите. Очаква  се у нас да влезе и непознатият заразен нодуларен дерматит, който е на границата ни с Гърция и Турция. Това е много опасна африканска инфекция, която се предава по различни начини и вече има 61 огнища в Гърция.
Антракс, бруцелоза, син език, шап, шарка по овцете и козите са също много опасни заболявания, за които шефът на здравния отдел разказа. Според него най-важното е, че когато фермер забележи някакво неразположение на животно, веднага трябва да потърси ветеринарен лекар. А не да коли животното и да продава месото, така както бе разпространен антракс във Варненско, където има заразени и починали хора.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново