Доктори от МОБАЛ искат апаратура за електрохирургия

Публикувано на пн, 12 окт. 2015
672 четения

Доктори от Втора хирургия на МОБАЛ искат да оперират с апаратура за електрохирургия, съобщи началникът на отделението д-р Николен Стойнов. Медиците са депозирали искане до ръководството на болницата за закупуване на такава медицинска платформа и се надяват това да се случи чрез европрограми за финансиране.
Чрез електрохирургията се отстраняват тумори предимно на черния дроб, които се изгарят, но има успех и при чревната патология, обясни д-р Стойнов. Според него не само химиотерапията може да се прилага при метастази, но и електрохирургията. Тя съчетава в себе си модерна комбинация от ултразвук и ток с висока честота. Това дава възможност да се отстраняват тумори с големи размери при изключително минимална кръвозагуба, почти безкръвно, и в същото време със сигурността, че има минимална вероятност да се получи рецидив.
Този модерен апарат е така конструиран, че да щади максимално пациента по време на операцията. Това намалява риска от усложнения както при операцията, така и след това. Голяма част от пациентите са в напреднала възраст и страдат от редица други заболявания на сърдечната и белодробната система. Консервативната операция при тях крие рискове, особено ако имат онкологичен проблем. А с електрохирургията се постига минимален разрез, спиране на кръвозагубата и отстраняване без остатък на туморните формации. Още повече че ще се оперират тумори на черния дроб и панкреаса, които доскоро се смятаха за нелечими.
Една такава електрохирургична платформа струва между 35 000 и 50 000 лв. посочи д-р Стойнов. И допълни, че през последните години рязко са се увеличили туморите на стомашните органи.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново