Архитектурен шедьовър се руши на метри от Царевец

Публикувано на пн, 22 апр. 2024
6857 четения

Монументална сграда на 115 години в продължение на четвърт век бавно, но сигурно се руши на метри от портите на крепостта “Царевец”. Сградата на стария Окръжен съвет, както е знаят търновци, е построена през 1910-1911 г. за по-малко от 12 месеца по проект на местния арх. Георги Козаров. Тя е уникална със своите 32 помещения, широки коридори и заседателна зала. На централното стълбище е запазен надписът “Обичай България!” и гипсов модел на лъва, който посреща туристите на входа на Царевец. Сградата е със статут на паметник на културата с местно значение. През 2005 г. бе продадена на бизнесмена Георги Вълев, чиято идея тогава бе да я превърне в елитен хотел. След ареста и осъждането му сградата няколко пъти променя собствеността си. През всичките тези години сменящите се собственици афишираха какви ли не проекти за използване на тази сграда, в това число и тя да бъде превърната в музей. Поради различни причини обаче нито един от проектите досега така и не беше реализиран.
За предстоящото заседание на Общинския съвет съветничката от БСП Валерия Дончева е отправила питане до кмета на общината Даниел Панов предприети ли са досега всички възможни законови мерки за запазване целостта на този истински архитектурен шедьовър. “Наясно съм, че през годините Община Велико Търново е водила кореспонденция със собствениците в опити сградата да бъде спасена. За съжаление обаче тези опити са се оказали безплодни. Какво можем да направим днес във взаимодействието между местната и централната власт, за да съхраним наследството ни? Какви законови възможности има Община В. Търново за въздействие върху собственика с цел опазване и съхранение на тази културна ценност? Какви мерки е предприела Общината през последните десет години в тази посока? И с какво Общинският съвет може да бъде полезен при разрешаването на този проблем”, пита общинският съветник Валерия Дончева.
Репортерска проверка на в. “Янтра ДНЕС” установи, че бившата административна сграда днес се намира в изключително окаяно състояние. Входните врати и част от прозорците са без стъкла. За сметка на това околното пространство е пълно с начупени стъклени парченца, които могат да нанесат доста сериозни поражения на неподозиращите за тях разхождащи се туристи. А като се има предвид, че на пейките пред сградата често сядат и майки с малки деца, които оставят да се разхождат свободно, положението наистина може да се окаже доста опасно. Не е по-добро положението и в самата сграда. На метри от входната врата се е образувало сметище. Какво е положението в 32-те помещения не може да се види, тъй като достъпът до вътрешността на сградата е невъзможен. Ако се съди по това, което се вижда от фоайето и част от стълбището обаче, положението наистина е отчайващо. И монументалната сграда се нуждае от вземане на спешни мерки, за да не бъде допуснато тя да се превърне в поредния самосрутил се паметник на културата.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново