Фондация МОСТ събра медии, медици и депутати на семинар в Албена

Публикувано на чт, 4 юни 2015
645 четения

Фондация МОСТ – медии, общество, семейство, традиции, събра журналисти, известни лекари и учени, депутати и директори на болници на национален семинар в Албена. Форумът се проведе от 29 до 31 май 2015 г., на него присъства и репортер на “Янтра ДНЕС”.
Семинарът се провежда за 14-поредна година, а председателката на МОСТ, журналистката Юлия Пискулийска, откри форума, който тази година премина под мотото – “Лечение леге артис в условията на здравна реформа”. При откриването със сатиричен монолог партнира и известната комедийна актриса Татяна Лолова, дългогодишна приятелка на фондацията.
Темата въведе неврологът проф. Ивайло Търнев, който разказа за непрекъснатите си усилия да издирва пациенти с редки наследствени болести, за някои от които вече има лечение. Направен е скрининг на цели родове и фамилии, където са открити нови хора с болестта на Нийман – Пик, фамилна амилоидна полиневропатия, болест на Помпе и др. За една година са открити 11 души с Нийман – Пик, двама от които са починали. Проблемът е, че това са пациенти между 14 и 36 г., каза проф. Търнев.
За пореден път проф. Иво Кременски, национален консултант по генетика, представи проблема с липсата на национална програма за генетични изследвания. Според него в България могат да се направят всички видове изследвания, но няма стандарти, а са открити 7000 генетични болести, отчете генетикът. В момента всички новородени се изследват за трите редки болести – фенилкетонурия, вроден хипотиреоидизъм и дефект на надбъбречната жлеза и ако те се открият навреме и започне лечение, преживяемостта е по-продължителна. Говорим вече за прецизирана медицина, а тя включва именно генетични изследвания и ранна диагностика за много повече болести, подчерта професорът.
Особено зрелищна с илюстрации беше презентацията на доц. Павел Спиридонов за рака на лицето и устната кухина. Като основни причини за тях хирургът изтъкна тютюнопушенето и алкохола и постави големия проблем, че при тези заболявания клиничната пътека не включва биопсия за болния орган.
Не можем да преминем към препоръчителен имунизационен календар, каквито предложения внесе за промяна в Закона за здравето парламентарната група на Атака. В момента този календар е задължителен и спасява милиони деца по света от тежки и смъртоносни заболявания, обясни с извънредна презентация вирусоложката проф. Радка Аргирова. Тя сподели тревогата си от нарастващите антиваксинални движения в Европа и у нас и веднага даде пример, че през 2009 г. в България от морбили се разболяха 24 000 души, от които над 20 умряха, и то само заради пропуски в имунизациите. Ако тотално отменим ваксините, ще настъпят смъртоносни епидемии и проф. Аргирова върна историята още по-назад през 1974 г.,когато в Англия 100 000 души се разболяват от коклюш, като 36 души умират.
Няма научни доказателства, че ваксини докарват аутизъм или множествена склероза, каквито обвинения има, заяви вирусоложката.
В края на семинара се проведе кръгла маса за реформите в здравната система. Депутатът д-р Емил Райнов перифразира доклада на Световната здравна организация за състоянието на българското здравеопазване. А основният извод е, че в страната цари бедност и високо доплащане на медицинските услуги. Поради тази причина 10 % от населението въобще не стига до здравните услуги.
Според д-р Николай Болтаджиев, директор на частната болница “Св. Богородица” в София, най-малко 100 клинични пътеки за лечение трябва да бъдат извадени от болниците и да се прехвърлят в доболничната помощ. Освен това парите за здраве не трябва да минават през държавния бюджет, а да бъдат в отделен фонд, за да се запазят само за лечение.
Дългогодишната депутатка д-р Нигяр Джафер заяви, че не трябва да има само една здравна каса, а няколко, за да се конкурират. В страната има 20 големи болници, които консумират 80 % от бюджета на НЗОК. А в същото време няма клинични пътеки по палиетивни грижи и тежко болните умират без внимание.
По повод на предложените промени по отношение на имунизациите, всички на семинара се обединиха около категоричната теза, че ваксините са най-голямото завоевание на медицината и те трябва да останат задължителни. Във връзка с това декларация ще бъде изпратена до Народното събрание и здравното министерство.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново