Според анкета на РЗИ търновци спират да пушат, страх ги е за здравето

Публикувано на чт, 4 юни 2015
218 четения

Търновци спират да пушат, страх ги е за здравето, сочат резултати на 46,73 процента от анкетирани граждани по време на Панаира на здравето, организиран миналата седмица от РЗИ. Като причини за отказване от цигарите са и високите цени, а също загрижеността за семейството. Отговорите заемат съответно 30,43 и 15,2 процента. Въпреки че със забраната на тютюнопушенето на закрити места се цели от цигарите да се отказват все повече пушачи, делът им в анкетата е едва 7,6 процента.
Една трета от анкетираните твърдят, че за да намалее тютюнопушенето, по проблема трябва да започне превенция още от ранна детска възраст, отчете психоложката Йорданка Илиева, завеждаща кабинета за отказване от цигарите при РЗИ. На второ място като мотив търновци посочват ефективната борба с контрабандните цигари, а на трето – актуализиране на нормативната база.
Миналата година проучване на РЗИ за факторите на риска за здравето на ученици между 14 и 18 години от Велико Търново показа, че в сравнение с предишните две изследвания през 2004 и 2009 г. два пъти са намалели редовните пушачи във визираните възрасти, а също и учениците, изложени на тютюнев дим вкъщи или на обществени места, посочи Илиева.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново