10 процента от българите имат диабет, без да знаят

Публикувано на вт, 13 окт. 2015
550 четения

Във В.Търново се проведе скрининг за безплатно измерване
на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане

Всеки трябва да измерва кръвната си захар, холестерола и кръвното налягане най-малко веднъж в годината и не трябва да пропуска безплатните профилактични прегледи, апелира към великотърновци Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Вчера тя участва в кампанията за безплатно измерване на тези три фактора, отговорни за здравето на хората. Във В. Търново пристигна австрийска мобилна лаборатория, която прави скрининг  на заболеваемостта от захарна болест. Инициативата е посветена на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета.
Правим изследвания в шест града на страната, стартирахме преди дни от Пловдив, разказа Котова. Тя подчерта, че във В. Търново само за два часа бяха изследвани над 200 души и въпреки лошото време интересът е изключителен. На дълга опашка на дъжда пред общината чакат десетки хора. Изследванията са много точни и безопасни. След това резултатите се предоставят на всеки.
Вече имахме скринингова кампания в три града и резултатите показват, че 10 % от хората имат повишена кръвна захар, отчете Котова. Това означава, че те не ходят на профилактичен преглед. Става въпрос за по-възрастни хора, младежите са много малко. Котова обърна внимание, че при децата, освен диабет тип 1, който е автоимунно заболяване, вече имаме диабет тип 2, който е характерен за възрастните. Той е свързан със затлъстяването, обездвижването и стреса. Не може да прехвърляме отговорността на здравните служби, без да вземем мерки в семейството по отношение на тези три фактора, подчерта председателката. Според нея българинът няма необходимата хигиена на храненето, не следи теглото си.
В момента в България има 550 000 пациенти със захарна болест от двата типа. От тях децата са над 2000. По досегашните наблюдения за В. Търново голям процент от изследваните с високи стойности на кръвна захар не подозират това. От групата, които вече имат диабет, нямат добър контрол на кръвната захар. Проблемът е, че на възрастните диабетици се предоставят от 150 до 300 тест ленти за измерване на кръвната захар, които са крайно недостатъчни. Всеки болен трябва да има глюкомер, иначе няма добър контрол и добро качество на живот.
Вчера безплатните изследвания във В. Търново продължиха до 17,00 ч. при непрекъснат интерес. Освен Елисавета Котова в прегледите участваха още и медиците Богданова и Каменов.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел Йорданов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново