Загиналият в Янтра Мартин беше обещаващ спортист

Публикувано на ср, 22 юни 2016
250 четения

Не успя да получи спечелена стипендия от МОН

Мартин Петров – едно от удавилите се в Янтра момчета, бе една от младите надежди на юношеската лека атлетика, съвсем наскоро станал национален шампион на България на шестобой за момчета.
На едно състезание за юноши от специалните домове той е забелязан заради победата си на 100 м и природните си дадености. За кратко тренира при световната рекордьорка на копие Антоанета Селенска. После започва многобой при треньорката Людмила Георгиева. Още на първото си голямо състезание Мартин Петров става шампион на петобой за момчета, побеждавайки съперниците си във всичките пет дисциплини – 60 м, скок дължина, гюлле, скок на височина и 800 м. На шампионата на шестобой в София само преди пет дни Мартин отново тържествува – събира сбор от 438 т., като за националния рекорд не му стигат само 40. Самият той обясни, че не е могъл да скочи 1.60 (което щеше да му донесе новия рекорд) заради падналия дъжд и хлъзгавата настилка.
След награждаването на стадион “Васил Левски” в четвъртък треньорката Людмила Георгиева бе взела екземпляр от протокола на шестобоя, заверен с печат от БФЛА. Радваше се, че Мартин ще получи полагащата му се стипендия от МОН. За жалост тази стипендия Мартин няма да получи…
Връщайки се от София, в събота по обяд Мартин, заедно с брат си и приятел, решават да се гмурнат в един вир под паметника на Асеневци. Преди това са плували известно време в река Янтра. Точно на това място течението на Янтра е изключително опасно, дълбочината на водата стига и до 5 метра. Едното момче успява да изплува, но Мартин и другарят му не се показват от мътната вода. Повече от 24 часа продължи претърсването, тялото на Мартин бе открито на повече от километър по течението на реката.
А родната атлетика може би загуби един бъдещ голям шампион, нахъсан и отдаден на любимия спорт 15-годишен младеж.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново