“Виргиния балет” с отлично представяне на Световните танцови финали в Джърси

Публикувано на ср, 6 юли 2016
430 четения

Поредното си силно представяне направиха състезателите на “Виргиния балет”, които участваха на Световните танцови финали в Джърси.
Дeцaта и млaдeжите oт великотърновската школа cпeчeлихa квoтите зa Свeтoвния танцов конкурс, след като взеха 28 злaтни мeдaлa oт Бългapcкия квaлификaциoнeн кoнкypc Dance world cup Bulgaria 2016 в Плoвдив.
Вeчe четиpи пopeдни гoдини шкoлaтa нa Виpгиния Кaзapинa пpeдcтaвя Бългapия нa cвeтoвнитe финaли пo тaнцoвo изкycтвo. Нeйнитe yчeници участваха с успех в Бpaйтън, Вeликoбpитaния, пpeз 2013 г., в Алгapвe, Пopтyгaлия, пpeз 2014 г. и в pyмънcкaтa cтoлицa Бyкypeщ м.г., а настоящите финали бяха в Джъpcи нa Нopмaндcкитe ocтpoви.
Там представителите на “Виргиния балет” изтанцуваха десет техни хореографии, които бяха получили квоти. “Chear me up” в изпълнение на Кристин Сутрова, “Силата се пробужда” в изпълнение на Девора Казарина, като Кристин игра соло в стил mini djazz и има 82 точки, а Деви 79,3 от общо 100 в mini solo modern, което ги класира в първата десятка на света.
Чудесно бе и изпълнението на Елена Кирякова в стил хип хоп – “Clique”, което получи 72,5 т. Ели беше най-малкият състезател в категорията си и се състезава с 20 участника. Леа Попдончева танцува две сола в стиловете класически балет и национални танци. Кристин Сутрова танцува соло в стил гръцки класически танци. Дуетът “Китайски танц с ветрило” бе изпълнен отлично от Леа Попдончева и Мария Тейлър.
Квартет в стил Модърн с название “Два свята” – Сияна Маринова, Леа Попдончева, Кристин Сутрова, Девора Казарина, събраха 79.5 т., което им отреди пето място в света. Леа, Криси, Сияна, Девора, Мария Тейлър и Зорница Цонева участваха в танца “Картина от севера”, който се игра в категория минибалет и спечелиха 73 точки, а Ирландски танц в категория минитрио национални танци, изпълнен от Леа, Девора и Мария със 78,3 точки се класира на четвърто място в света, което е повод за истинска гордост.
Участниците бяха избрани с квоти, което показва, че са златните медалисти на своите страни. Общо участваха 4000 деца и младежи от 32 страни, като най-голямо присъствие имаше от Великобритания, които са и организатори на тези танцови финали. Повечето от наградите отидоха на британски адрес.
“Особено горди бяхме на церемонията по откриването. Нашият отбор беше единственият от България и имаше привилегията и честта да носи двуметровия трибагерник и официално да представи България на тържествената церемония”, заяви ръководителката на балета Виргиния Казарина.
“Момичетата се представиха блестящо в конкурса сред най-добрите изпълнители в тяхната възрастова категория. Мериха сили с професионално обучаващи се деца от танцови и балетни училища. Аз съм горда с нашето представяне, защото за нас е по-престижно да сме четвърти сред професионалистите, отколкото първи сред любителите! Това, което видях и аз, и родителите на децата, които също пътуваха с отбора, ни накара да се гордеем с подготовката и нивото на децата”, добави Виргиния Казарина. От “Виргиния балет” благодариха на кмета Даниел Панов, директора на Младежки дом Румен Петров и всички спонсори, помогнали за пътуването до Джърси на Нормандските острови.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново