“Локо” (ГО) поднесе сензация, изхвърли “Лудогорец” за купата

Публикувано на пт, 30 окт. 2015
433 четения

Горнооряховският “Локомотив” поднесе сензацията в турнира за Купата на България по футбол, като елиминира на осминафиналите шампиона “Лудогорец”. Победата дойде с ранен гол на защитника Иван Пенев и бе 11-ият пореден мач на “железничарите” без загуба за първенството и купата.
Над 4500 зрители гледаха двубоя в Горна Оряховица, изпълнен с много заряд и мъжка битка. Още в 4-ата минута при първата атака на локомотивци Красен Трифонов центрира отляво от фаул и защитникът Иван Пенев с глава прати топката неспасяемо в горния десен ъгъл на националния вратар Владислав Стоянов – 1:0.
Разградският тим реагира като ужилен и подложи на непрекъснати атаки горнооряховската врата. В 13-ата минута Сисиньо стреля опасно, но вратарят Пламен Колев боксира топката. Кафу напредна опасно по левия фланг в 25-ата минута и принуди бранителя Иван Пенев този път да стреля в собствената си врата, но стражът Пламен Колев изби топката в корнер. При поредната атака Анисе стреля остро, но след рикошет топката излезе в ъглов удар. Вандерсон в самия край на полувремето напредна и отправи опасен удар, но Колев отново спаси.
Домакините се бяха прибрали в половината си и единственото им положение освен гола през първата част бе в 29-ата минута, когато Байдаков бе съборен пред наказателното поле и последва фаул, от който Красен Трифонов стреля опасно под напречната греда. Владислав Стоянов обаче успя да извади в корнер.
След почивката картината не се промени. “Лудогорец” непрекъснато атакуваше, а задачата на горнооряховци се усложни допълнително в 52-ата минута, когато реферът Николай Йорданов показа за нарушение в центъра втори жълт и червен картон на Йордан Апостолов. Потърпевшият оспори картона си, който не бе приет и от многобройната публика.
Играчите на Сашо Ангелов трябваше в намален състав да парират многобройните атаки на гостите. Наставникът на “Лудогорец” Едуард Ераносян вкара в игра и звездите Марселиньо и Клаудиу Кешеру, които бе оставил като резерви. Дори и това обаче не помогна на струващата милиони левове селекция на “орлите”.
Сашо Ангелов коренно промени тактиката и извади последователно и тримата си нападатели, като пусна играчи с дефанзивни функции. Първо на мястото на Кънев влезе Михайлов, после на Трифонов – Атанас Димитров. На върха на атаката остана забит само Димитър Байдаков, но и той малко преди края бе сменен от Балъков.
Кафу напредна отдясно и в 58-ата минута прати топката в напречната греда на домакините. Горнооряховци се защитаваха самоотвержено, но търсеха и контри, при две от които имаха втори шанс за гол. В 68-ата минута Желев се разходи в наказателното поле на гостите, но центрирането му към Райнов нямаше точност. За “Лудогорец” опасно центриране на Марселиньо бе боксирано от Колев, но колкото повече мачът отиваше към края си, “орлите” се обезверяваха, че могат да обърнат мача.
В 89-ата минута “Локомотив” можеше и да удвои – трима негови играчи на контра излязоха срещу само един бранител, но завършващият пас на Атанас Димитров не бе точен. За пореден път “железничарите” се проявиха като истински биткаджии и се бореха за всяка първа топка, а в наказателното си поле хладнокръвно парираха всеки удар.
След последния сигнал на Николай Йорданов трибуните направо изригнаха в неистова радост. Футболистите пък направиха пред агитката знаковото си “влакче на победата”, с което тържествуваха този път над отбор-участник в Шампионската лига.
“Локомотив”: Колев, Харизанов, Пенев, М. Иванов, Фиданин, Апостолов, Райнов, Желев, Байдаков (80 Балъков), Кънев (49 Михайлов), Трифонов (69 Димитров).
“Лудогорец”: Стоянов, Сисиньо, Лукас Саша, Александров, Ангуло (65 Витиня), Препелица, Анисе, Вандерсон, Лукоки (46 Марселиньо), Кафу, Василев (46 Кешеру).

Ераносян: “Срамна работа”
“Каквото и да кажа, мисля, че ще е малко. Неприятно, срамно,” коментира Едуард Ераносян. “Очаквахме, че така могат да играят “Локомотив”. Жалкото е, че при първия фаул, центриране, получихме гол. Единственото им стигане до вратата, но беше достатъчно. Момчетата си играха, бориха се. След като не сме спечелили, значи е заслужено. Щом те са победили, значи е заслужено, без значение колко положения сме създали и колко сме владели топката. Жалкото е, че отпадаме от Купата, нещо, което е срамно за Лудогорец”, заяви Ераносян.
“Мислите ли, че сме подценили мача?! Да гледате някакво подценяване?!”, в типичен стил не пропусна да отбележи наставникът. “Теренът е еднакъв за всички, може би домакините са свикнали. Теренът е еднакъв и за двата отбора, след като не сме успели, отново казвам, срамна загуба.”
Сашо Ангелов:“Хвърлихме бомбата”
“Преди мача ви казах, че можем да направим бомбата и я направихме. Класен отбор на “Лудогорец”, но бяхме много добре затворени след гола, въпреки че останахме с десет човека. Най-важното е да се възстановим бързо.
С оглед на играта не видях остри положения от гостите. Извадих нападателите и засилих средата на терена. Отборът ни заработи добре и тайничко се надявах да елиминираме “Лудогорец”, ето че се случи. Жребият си е жребий. Никой не може да иска този или онзи съперник. Който се падне – той ще е.”
Анатоли ПЕТРОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново