“Болярки” – лицето на женския футбол във Велико Търново

Публикувано на вт, 20 ян. 2015
894 четения

Вече 11 години Вальо Витанов работи безвъзмездно като треньор, воден единствено от любовта към спорта

Фут­бо­лис­т­ки­те на “Бо­ляр­ки” се за­вър­на­ха не­от­дав­на от учас­тие в си­лен меж­ду­на­ро­ден тур­нир в Ко­нин (Пол­ша), къ­де­то бя­ха по по­ка­на на мес­т­ния “Ме­дик” и взе­ха прес­тиж­но­то шес­то мяс­то от 16 от­бо­ра. Ве­че по­ве­че от 10 го­ди­ни ЖФК “Бо­ляр­ки” е ли­це­то на жен­с­кия фут­бол в ста­ра­та сто­ли­ца, а ос­но­вен дви­га­тел е не­го­ви­ят треньор Ва­лен­тин Ви­та­нов.
През го­ди­ни­те има­ше дъл­ги пе­ри­о­ди, в ко­и­то всич­ки със­те­за­тел­ки на “Бо­ляр­ки” бя­ха на­ци­о­нал­ки в раз­лич­ни­те въз­рас­ти, а клу­бът пос­тиг­на ред ус­пе­хи на на­ци­о­нал­но ни­во. В мо­мен­та Ва­лен­тин Ви­та­нов ра­бо­ти с 12 мо­ми­че­та, ка­то шест от тях са на­ци­о­нал­ки. От­бо­рът е се­ри­оз­но под­м­ла­ден, ка­то са­мо три са по-го­ле­ми – Те­о­до­ра Слав­че­ва, Ве­ли­за­ра Вла­ди­ми­ро­ва и Си­мо­на Пет­ко­ва, а ос­та­на­ли­те са 15-16-го­диш­ни, ка­то има до­ри и на по 13.
Поч­ти всич­ки учат в Спор­т­но­то учи­ли­ще, ка­то по­мощ­та на ди­рек­то­ра Сне­жи­на Ми­хо­ва е го­ля­ма, а кме­тът Да­ни­ел Па­нов ви­на­ги се е от­на­сял с раз­би­ра­не. Ня­ма­ме ни­как­ви проб­ле­ми по пол­з­ва­не­то на иг­ри­ща­та с дру­ги­те от­бо­ри, раз­би­ра­ме се чу­дес­но с Ни­ко­ла Вел­ков. Ние сме един­с­т­ве­ни­ят клуб във В. Тър­но­во, кой­то е нап­ра­вил об­ще­жи­тия и ги е ос­та­вил на дър­жа­ва­та, каз­ва Вальо Ви­та­нов.
Мно­го са хо­ра­та, ко­и­то по­ма­гат на “Бо­ляр­ки”, ка­то се за­поч­не от пре­зи­ден­та на клу­ба Йор­дан Гроз­да­нов и се стиг­не до Ру­мен Го­ра­нов, Алек­сан­дър Нан­ков, Кра­сен Мас­лян­ков, Ни­ко­лай Ва­чев, Ва­лен­тин Точ­ков и ред още име­на.
Стра­хо­тен жест не­от­дав­на са нап­ра­ви­ли Ва­ля и Не­дял­ко Гла­ва­но­ви, ко­и­то са по­да­ри­ли на клу­ба пъл­на еки­пи­ров­ка. Тя е в оран­же­во-чер­ни цве­то­ве и включ­ва всич­ко не­об­хо­ди­мо – еки­пи, ан­цу­зи, шу­би, са­ко­ве…
С но­ви­те еки­пи “Бо­ляр­ки” иг­ра­ха и в тур­ни­ра в пол­с­кия Ко­нин. Всъщ­ност сът­руд­ни­чес­т­во­то с “Ме­дик” е ед­но от най-доб­ри­те пар­т­ньор­с­т­ва на ве­ли­ко­тър­нов­с­кия клуб. Ве­че 7 го­ди­ни два­та клу­ба си сът­руд­ни­чат, ка­то по­ля­ки­ни­те ид­ват на под­го­тов­ка в Бъл­га­рия, а на­ши­те им връ­щат ви­зи­та­та в Пол­ша. В то­зи от­бор ве­че пе­та го­ди­на иг­рае и ве­ли­ко­тър­нов­ка­та Ра­дос­ла­ва Слав­че­ва, ко­я­то е тре­ни­ра­ла нав­ре­ме­то при Пе­тър Ха­ра­лам­пи­ев.
Ма­ща­би­те в мо­мен­та са нес­рав­ни­ми, приз­на­ва Ва­лен­тин Ви­та­нов. В Пол­ша имат ня­кол­ко ли­ги, ко­и­то об­х­ва­щат 100 жен­с­ки от­бо­ра. Нес­лу­чай­но де­вой­ки­те им до 17 г. ста­на­ха све­тов­ни шам­пи­он­ки, а Ева Па­йор от “Ме­дик” бе из­б­ра­на за най-до­бър със­те­за­тел.
Са­ми­ят клуб от Ко­нин е учас­т­ник в Шам­пи­он­с­ка­та ли­га и в пос­лед­но­то из­да­ние стиг­на до 1/16 фи­на­ли­те, къ­де­то от­пад­на от шот­лан­д­с­кия “Глаз­гоу” след по­бе­да 2:0, за­гу­ба със съ­щия ре­зул­тат и про­дъл­же­ния. Са­ми срав­не­те не­ща­та – са­мо до 14-го­диш­на въз­раст имат 150 фут­бо­лис­т­ки и са шам­пи­он­ки на Пол­ша, имат два ти­ма при 16-го­диш­ни­те, а об­що в гра­да тре­ни­рат над 400 же­ни и де­вой­ки, а ние има­ме ед­ва 12-13 мо­ми­че­та, каз­ва Вальо Ви­та­нов. За ба­зи­те въ­об­ще ня­ма как­во да се го­во­ри – ста­ди­он, по­мощ­ни те­ре­ни, “Ме­дик” си има из­ця­ло из­г­ра­де­ни струк­ту­ри с всич­ко не­об­хо­ди­мо – ка­то се за­поч­не от ле­ка­ря, ма­са­жис­та, ре­ха­би­ли­та­то­ра и се стиг­не до жур­на­лис­та и фо­тог­ра­фа.
Пре­зи­ден­тът на “Ме­дик” Ро­ман Яш­чак е го­лям при­я­тел на ве­ли­ко­тър­нов­с­ки­те “Бо­ляр­ки”. На меж­ду­на­род­ния тур­нир на­ши­те хо­дят ве­че за чет­вър­та го­ди­на. Прис­тиг­на­ли са там два дни пре­ди на­ча­ло­то, нас­та­ня­ва­не­то е из­ця­ло за смет­ка на до­ма­ки­ни­те – хо­тел, ба­сей­ни, ре­лакс и под­го­тов­ка, спе­ци­ал­но пре­дос­та­вен бус за от­бо­ра… Пос­ре­ща­не­то е от­лич­но, рад­вах­ме се на го­ля­мо ува­же­ние от всич­ки по­ля­ци, уве­ря­ва Ви­та­нов. Ка­то чу­ят рус­кия език, ле­ко се дръп­ват, но в мо­мен­та, в кой­то раз­бе­рат, че са бъл­га­ри, след­ва из­к­лю­чи­тел­но топ­ло от­но­ше­ние. Ва­лен­тин Ви­та­нов дал ин­тер­вю за тях­на­та те­ле­ви­зия, а за мо­ми­че­та­та твър­ди, че са въз­хи­те­ни от пре­би­ва­ва­не­то и учас­ти­е­то в тур­ни­ра, ка­то та­ки­ва ви­зи­ти ги сти­му­ли­рат стра­хот­но.
Кла­са­та на пър­вия тим на “Ме­дик” е на­ис­ти­на го­ля­ма, не­от­дав­на те раз­г­ро­ми­ха у нас бъл­гар­с­кия шам­пи­он НСА с 9:0… А за “Бо­ляр­ки” ис­тин­с­ко пос­ти­же­ние е, че пре­ди го­ди­ни, ко­га­то има­ха си­лен жен­с­ки от­бор, за­вър­ши­ха в Г. Оря­хо­ви­ца с по­ля­ки­ни­те 0:0, а в Еле­на им во­де­ха с 1:0 до 88-ата ми­ну­та, ко­га­то гос­тен­ки­те из­рав­ни­ха.
Впро­чем, мо­ми­че­та­та на “Бо­ляр­ки” мо­гат да са до­вол­ни от пред­с­та­вя­не­то си в Пол­ша то­зи ме­сец. 16-те учас­т­ва­щи от­бо­ра бя­ха раз­де­ле­ни на 4 гру­пи по 4 ти­ма. На­ши­те от­с­тъ­пи­ха с 3:1 на вто­рия от­бор на “Ме­дик” и с 2:1 на тре­тия им със­тав, а по­бе­ди­ха с 6:0 “Ос­т­ра­ва”. Го­ло­ве­те, ко­и­то по­лу­чих­ме, бя­ха дос­та не­ле­пи и се дъл­жа­ха на при­тес­не­ни­е­то в мо­ми­че­та­та. Про­пус­нах­ме и дос­та въз­мож­нос­ти, но пред­вид ус­ло­ви­я­та, при ко­и­то се гот­вят съ­пер­нич­ки­те ни, пред­с­та­вя­не­то е по­ве­че от доб­ро. По го­ло­ва раз­ли­ка и точ­ки се кла­си­рах­ме се на шес­то мяс­то от 16 учас­т­ва­ли от­бо­ра, раз­каз­ва Вальо Ви­та­нов.
На след­ва­щия ден на­ши­те иг­ра­ли три ма­ча с де­вой­ки­те на “Ме­дик”. По­бе­ди­ли с 2:1 16-го­диш­ни­те, за­вър­ши­ли 0:0 с вто­рия им от­бор във въз­раст­та, а в пос­лед­ния мач пад­на­ли с 1:2 от 14-го­диш­ни­те, ко­и­то са шам­пи­он­ки на Пол­ша, но ре­ша­ва­щи се ока­за­ли умо­ра­та от учас­ти­е­то им пре­диш­ния ден и къ­са­та ре­зер­в­на ска­мей­ка.
Ха­ре­са­ха ня­кол­ко мо­ми­че­та от на­ши­те – Габ­ри­е­ла Ива­но­ва, Ло­ра Пет­ро­ва, Нед­ред Зас­т­руг и Си­мо­на Пет­ко­ва, но са мал­ки, не­ка пър­во за­вър­шат учи­ли­ще, обяс­ня­ва треньо­рът на “Бо­ляр­ки”.
През ля­то­то “Ме­дик” със си­гур­ност ще дой­де от­но­во у нас, а още през март Ва­лен­тин Ви­та­нов за­ед­но с Ру­мен Го­ра­нов и пре­зи­ден­та на АФЛ Ру­мен Въл­ков ще гос­ту­ват по по­ка­на на до­ма­ки­ни­те за тър­жес­т­ва­та по по­вод на 30-ата го­диш­ни­на на клу­ба.
В на­ша­та стра­на не е лес­но да раз­ви­ваш да­ден клуб и спорт, ако не си ен­ту­си­аст и на­ис­ти­на от­да­ден на ра­бо­та­та си. Ве­че 11 го­ди­ни съм в жен­с­кия фут­бол, до­во­лен съм от то­ва, ко­е­то пра­вя. Не по­лу­ча­вам зап­ла­та, до­ри да­вам от се­бе си, а пра­вя не­що, ко­е­то да ос­та­не. Дос­та­вя ми удо­вол­с­т­вие да съз­да­вам фут­бо­лис­т­ки, мо­и­те бив­ши въз­пи­та­нич­ки ве­че са и вис­шис­т­ки. Ра­бо­та­та ме за­реж­да с енер­гия, приз­на­ва Вальо Ви­та­нов. Го­ле­ми­ят му при­зив оба­че е хо­ра­та в Бъл­га­рия и във Ве­ли­ко Тър­но­во да по­ма­гат на жен­с­кия фут­бол, за­що­то ста­ва въп­рос за на­ши­те де­ца…
Ана­то­ли ПЕТРОВ
и Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново