В плуването всички да минат детектор на лъжата, призова Антъни Иванов

Публикувано на пн, 5 апр. 2021
209 четения

Великотърновският талант вече ще плува за “Черно море”

Най-добрият български плувец в последните години Антъни Иванов вече ще се състезава у нас за “Черно море”. Той се прибра в България, след като се представи много добре на шампионата на американските университети (NCAA). В Грийнсбъро, Северна Каролина, студентът във “Вирджиния Тех” спечели бронз в коронната си дисциплина 200 ярда бътерфлай. Така 21-годишният Антъни донесе първи медал на университета си от този форум в историята. Иванов го направи с време 1,39,26 мин., което е с 0,39 сек. по-добро от това на легендата Майкъл Фелпс на тази дистанция.
След завръщането си Иванов участва в държавното отборно първенство в София, като за първи път плува за новия си клуб “Черно море”.
“На шампионата в САЩ се видяхме и с другите български студенти, всички са доволни от тренировките и подготовката в Америка. За случая с допинга не сме обсъждали нищо. Калоян Братанов не се е прибирал в България отдавна, Йордан Янчев и Любомир Епитропов също. Тъй че ние сме на тъмно, никой не знае какво се случва. Общо взето, сме объркани. Чакаме становището на федерацията. Надявам се момчетата да могат да се състезават отново.
Във В. Търново сега бях със Здравко Баблаков на басейна да ми засича тренировката. Той си знае, че не е направил нищо нередно. Объркан е, чака да види какво ще се случи. Надява се да може да се състезава пак. Така или иначе, ако ги накажат за 4 г., те приключват с плуването. Доколкото разбрах, ще продължават с разследването и трябва да минат през детектор на лъжата. Според мен през него трябва да минат всички – и треньори, и ръководство. Всички, които казват, че не знаят нищо”, коментира Антъни Иванов скандала с допинга.
За себе си той е категоричен, че няма да участва в лагери на националния отбор, защото вече си има личен треньор – неговия баща, и иска да избегне подобна ситуация, която може да провали кариерата му. Според Антъни трябва да има промяна на високо ниво в българското плуване, но самият той още не е готов за това, тъй като си следва собствените цели. Но ако един ден постигне върхове, би помогнал в това отношение.
След държавното великотърновецът остава да тренира в България за европейското първенство през май в Будапеща. След това ще се прибере в САЩ, за да продължи подготовката си за Олимпиадата. В Токио обаче той няма намерение да плува на 100 м бътерфлай, за да може изцяло да се концентрира върху най-силната си дисциплина. Затова няма и да гони олимпийската квота на 100 м.
“Предпочитам за Олимпиадата да се концентрирам върху 200-те метра и подготовката ми да е насочена изцяло върху тази дисциплина. За два дни да плуваш 3 пъти 200 бътерфлай на високо ниво ще бъде много трудно. Тъй че предпочитам да подходя така”, каза Иванов. В Токио той ще гони слизане под 1,54 мин., а какво място ще му отреди такова време, вече зависи от много фактори там. Това е целта му минимум, а всяко по-добро време би било плюс, но най-важното е на финала да даде най-бързото време от трите старта.
В момента Антъни Иванов кара шести семестър от следването си във “Вирджиния Тех”, като учи бизнес маркетинг и му остават още два семестъра.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново