Трима наши катерачи със златни медали от купа “Кайлъка” в Плевен

Публикувано на пт, 8 май 2015
158 четения

18 мъже и 7 жени от Варна, В. Търново, Плевен, София и Килифарево взеха участие в турнира за купа “Кайлъка”, кръг от купа “България 2015” на скорост и трудност. Три възпитанички на търновската школа окупираха призовата тройка в двете дисциплини.  Юлия Керемидчиева от АК “Трапезица 1957” спечели “трудност” с по-доброто си постижение във втората квалификация.  Втора е Мария Георгиева от “Климбо”, трета е Мила Гордеева от СК “42”.  На “скорост” Мария Георгиева показа, че това е най- силната ѝ дисциплина и взе златото с аванс от 34 стотни пред  Юлия.
Мария е една от най-опитните състезателки и колекцията ѝ от медали вероятно наброява над 40 отличия в различните дисциплини и възрастови групи. Най-големите си успехи тя постига именно на скорост – два пъти се класира на 4-то място в Европейска купа при девойките.  Мила Гордеева, която бе най-опитната състезателка, участвала при жените в Плевен, се окичи с два бронзови медала. В трудността четирима участника преминаха финалния маршрут и се стигна до суперфинал, като в него участваха трима. Като безапелационен победител се утвърди Стефан Аврамов от АК “Еделвайс 74”. Той беше единственият участник, който успя да изкатери догоре маршрута на суперфинала. Божидар Любенов от “Трапезица 1957”, който е фаворит във всяко състезание, независимо от дисциплината, този път остана втори на няколко хватки след победителя. Юношата Тодор Шарков от АК “Еделвайс 74” намери място в призовата шестица при мъжете. Съотборниците в “Трапезица 1957” Владислав Ангелов и Светослав Савов са съответно седми и осми, Константин Кънчев е 13-и. На скорост Божидар Любенов бе убедителен и изпревари на финала с близо 2 сек. съотборника си Светослав Савов.
Единият маршрут бе стандартът на IFSC speed, но стената в Плевен е 10 градуса по-надвесена от стандарта и се оказа трудна за част от състезателите. Втората скорост беше наредена по класическия вариант с големи хватки. Владислав Ангелов е пети. Две трети места взе Христо Алтънчев – макар и все още в юношеските групи, състезателят на “Варнаклайминг” отдавна е сериозен конкурент на мъжете.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново