Световната антидопингова агенция спря състезателните права на Антъни Иванов

Публикувано на вт, 18 окт. 2022
1622 четения

Световната антидопингова агенция спря състезателните права на Антъни Иванов за две години. Причината за тежкото наказание е нарушение на правилото за даване на точно местонахождение, което е осуетило три негови извънсъстезателни допинг теста през 2022 година. Наказанието е влязло в сила от 10 октомври. Още през месец май неговите права бяха временно спрени. Тогава Иванов поиска ускорено изслушване по случая, след което правата му бяха пуснати до окончателното решение на WADA по казуса.
На великотърновския плувец, който учи и тренира в САЩ, предстоеше участие на Световната купа по плуване в САЩ, в края на октомври, както и на Световното първенство на малък басейн в Мeлбърн (Австралия) в края на годината.
Наказанието със сигурност означава, че родният плувец няма как да бъде част от Олимпиадата в Париж, която ще се състои през лятото на 2024-а.
Очаква се Иванов да обжалва санкцията в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана.
В интервю за предаването “Арена спорт” по БНТ 1 студентът във “Вирджиния Тех” изрази мнение, че честите проверки нарушават правата на спортистите и времето им за почивка.
“Допинг проверките нарушават правата на хората и времето им за почивка. Не им позволяват да се откъснат поне за малко от спорта. При мен се случи така, че се обадиха на моя треньор по средата на тренировката ми и аз трябваше веднага да изляза от басейна и да се прибера у нас. Всичко това бе извън часа ми за проверка и смятам, че беше нелепо. Излиза, че ти трябва да си готов 24 часа в денонощието да приемеш хора у вас. Смятам, че това нарушава правата на спортистите, но в крайна сметка правилата не могат да се променят. Самите допинг ченгета пък са брутални. Никой не се интересува от самия теб, от кариерата ти или от твоето удобство. Не знам колко често проверяват останалите български спортисти. На мен ми се случва всяка седмица или през седмица”, заяви Иванов.
Той коментира и изминалия сезон, както и целите си за предстоящото световно първенство в Мeлбърн (Австралия) през декември.
“Годината беше трудна за мен. Сезонът в университета се разви добре за мен, но след това имах нужда от почивка и за жалост съвпадна с подготовката за Световното и за Европейското. Сега обаче тренирам отново и се готвя усилено за Световната купа в Индианаполис след две седмици и за Световното първенство в Австралия. Целта ми е да повторя класирането си за финала и да гоня по-предно класиране от шесто място”, коментира Антъни Иванов, преди да стане ясно, че правата му са спрени от Световната антидопингова агенция.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново