ШК “Асеневци” организира детския шахматен турнир “Момина крепост”

Публикувано на ср, 22 Ное. 2017
285 четения

69 деца от страната участваха в първия детски турнир за купа “Момина крепост”, провел се на Ксилифор. Участниците бяха разделени в две групи: “А” турнир за деца до 12 и 14 г. и “Б” турнир за деца до 8 и 10 г. Организатор на събитието бе местният шахматен клуб “Асеневци”, в лицето на своите треньори Цвета Галунова и Даян Нинов.
“Близо 70 деца е много добра бройка за първо издание. Доволни сме от представителите на нашия клуб, които успяха да спечелят много медали във всички категории. Дори децата, които започнаха тренировки с нас от тази година, се представиха отлично и взеха първите си медали. Искам да благодаря на нашия домакин в комплекс “Момина крепост” Георги Димитров, който ни предостави отлични условия за провеждането на турнира. Благодаря и на г-н Венцислав Спирдонов, председател на Общинския съвет на В. Търново, който лично връчи наградите на победителите и се запозна с най-силните ни деца”, коментира Даян Нинов, председател на ШК “Асеневци”.
Победител в “А” турнира с 6,5 от 7 т. стана представителят на ШК “Асеневци” Лъчезар Колев. В “Б” турнира триумфира гостът от Бургас Николай Желев с 6,5 от 7 т. При 8-годишните победиха Красен Грудов и Стефани Бижева. При 10-годишните първите места отидоха при Николай Желев и Нора Рашева. При 12-годишните със златото се окичиха Лъчезар Колев и Радост Радкова. При 14-годишните спечелиха Емил Тилев и Детелина Христова.
За децата от школата на “Асеневци” имаше и допълнителни награди: при първокласниците първи е Милен Цанов, при второклсниците победи Веселин Маринов, при третокласниците – Атанас Атанасов, а при четвъртоклсниците – Берк Ружди. Най-добре представило се дете от клона на “Асеневци” в Павликени е Денислав Христов. Наградата за най-малък участник взе представителят на домакините Радослав Тодоров, който преди броени дни навърши 7 г.
Наградите на турнира връчи лично Венцислав Спирдонов. Голямата награда за победителите в турнира бяха квоти за безплатно участие в един от най-големите фестивали по ускорен шах и блиц в Гърция. Турнирът там ще се проведе от 4 до 6 май 2018 г. Организаторите от ШК “Асеневци” ще поемат разноските на победителите. На състезанието бяха раздадени още 5 купи, 36 медала, над 50 предметни награди. За всички деца имаше грамоти и почерпка.
Следващата проява на ШК “Асеневци” ще бъде третото издание на традиционния турнир “Коледна звезда”, който ще се проведе на 23.12. във В. Търново.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново