Шахматистите на ШК “Етър” със силно представяне на турнир в Тетевен

Публикувано на ср, 24 авг. 2016
233 четения

Силно представяне записаха състезателите на ШК “Етър” в 31-ото издание на открития международен турнир по шахмат в Тетевен. В него участваха представители на шест държави – България, Македония, Турция, Гърция, Германия и Холандия, общо 107 състезатели.
В надпреварата се включиха и най-добрите състезатели на ШК “Етър” до 12 години, за които това бе част от подготовката за държавните отборни първенства през ноември. Отсъства единствено Ерол Билялов, който в момента продължава успешното си представяне на силен международен турнир във Виена, Австрия.
В Тетевен великотърновският клуб бе представен от 6 деца и от шампионката на България за жени Светла Йорданова, която е и техен треньор.
Светла Йорданова се класира на първото място при жените, но призна, че не е имала силна конкуренция и за нея турнирът е бил по-скоро за релаксация, докато за децата е основна част от подготовката им. “Там проведохме и лагер-сбор – съчетахме шахматната подготовка с физическа. Всеки ден освен 5-6-часовите шахматни тренировки, момчетата тренираха футбол, тенис или фитнес. Наблегнахме и на културната програма: посетихме манастира в с. Гложене, както и историческия музей в града”, разказа Светла Йорданова.
Турнирът се проведе на класическа контрола за игра: 1.30 часа на състезател за 40 хода плюс 30 минути до края на партия с добавено време 30 секунди след всеки ход.
Великотърновските състезатели се представиха повече от успешно. Лидерът на отбора Димо Терзиев финишира с 5,5 т. от 9 възможни и покачи личния си рейтинг с 73 точки. Той е първи сред 12-годишните, за което получи грамота. Никола Николов и Стилиан Ангелов са първи и втори при децата до 10 години с 4,5 точки. Те повишиха елото си съответно с 78 и 105 т. Близнакът на Стилиан, Кристиан Ангелов е с 3,5 точки и 90 ело точки нагоре. Толкова точки направи и Пламен Стоянов, който качва 46 рейтинг.
В турнира участваха и 7-годишните близнаци Слав и Веселин Чамуркови. Те се класираха съответно втори и трети до 8 години с 3 и 2 точки. Слав бе приятната изненада, като постигна победи срещу по-силни съперници и ще излезе с международен рейтинг от следващия месец. На Веско малко не му достигна, но също игра добре.
“Доволна съм от представянето на децата и най-вече от работата, която свършихме. Те показаха, че са задружни и сплотени във всичко, което е залог за бъдещи успехи, особено на отборни първенства, каквито ни предстоят. Условията за игра не бяха особено добри, но понякога това мотивира допълнително. Следващия месец предстои по-сериозен турнир – “Приморско оупън”, където също планираме участие”, обобщи Светла Йорданова.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново