Северозападна Трета лига бе арена на оспорвани битки за челото

Публикувано на пт, 11 Дек. 2020
189 четения

Есенният полусезон на Северозападна Трета лига за първи път от много години бе най-оспорваният, без ясно изразени фаворити в мачовете и класирането. Показателно е, че цели 8 отбора участваха в битката за класиране в призовата тройка, а макар и с по-малки възможности, останалите състави също показаха, че всеки може да победи всеки.
“Левски” (Лом) завърши като едноличен лидер със 7 т. аванс пред останалите. Тимът бе възстановен през тази година с помощта на кмета на Лом д-р Георги Гаврилов, а неговият баща Гаврил Гаврилов стана президент на клуба. Там имат организация и финансова стабилност, а наставник е утвърденият Благой Кръстанов.
Следват 6 отбора в рамките само на 4 точки и всеки един от тях също може да се пребори за първото място. Щеше да е изненада, ако “Севлиево” не беше в челото. Таранът Тихомир Кънев наниза 16 гола през есента и убедително води сред голмайсторите в първенството.
“Янтра” (Полски Тръмбеш) е приятната изненада на първия дял. Кметът Георги Чакъров, президентът на клуба Любомир Ламбев и спонсорът Светослав Тотев осигуриха нужните организация и спокойствие. Другото трябваше да свърши Петър Кръстев. И треньорът го направи по възможно най-добрия начин. Ядрото на сегашния състав – 12 футболисти беше изградено още миналия сезон, когато “Янтра” се състезаваше в областната група.
“Като на всеки новак първоначалната ни цел беше утвърждаване в групата. Направихме стабилна лятна подготовка. Изиграхме достатъчно контролни срещи, в които постигнахме 6 победи. Именно в приятелските мачове усетих, че младите ни играчи имат голям потенциал. И петима от тях не само дебютираха в Трета лига, но и направиха силни игри. Опитните ни състезатели дърпат отбора напред, но и младите помогнаха много.
Силното ни представяне се дължи и на страхотния колектив. Също така и на всекидневния тренировъчен процес, който водим. Момчетата работят, но всяка вечер провеждаме тренировки на електрическо осветление. Изключително съм благодарен на капитана ни Тихомир Антонов, когото бих нарекъл човекът-клуб, защото движи административната и спортно-техническа част. Благодаря и на всички опитни футболисти, начело с неостаряващия Стефан Трайков”, коментира Петър Кръстев.
Вторият отбор на “Ботев” (Враца) пък заложи на ядро от опитни играчи, към които интегрира таланти от школата на клуба. Напълно според очакванията “Партизан” (Червен бряг) също е сред водещите отбори. След разочароващия сезон във Втора лига “Спартак” (Плевен) се представи на приливи и отливи и зае шестото място. “Вихър” (Славяново) беше в призовата тройка почти през целия полусезон и едва накрая изпадна от нея. Причината – многобройните здравословни проблеми в състава. Налагаше се в някои срещи дори администраторът да се изявява на терена.
Веднага след тях се нареди ОФК “Павликени”. Опитният треньор Димитър Тодоров залага на състава от миналия сезон. Обиграната селекция е сред най-неудобните противници за останалите тимове, без значение на кой терен ще се изправят срещу нея. Павликенчани направиха изключително успешни мачове на чужд терен, където грабнаха куп победи. Само 4 отбора са вкарали по-малко голове, но пък с изключение на ломската няма по-стабилна отбрана от павликенската.
В “златната среда” са двата “Локомотива” от Дряново и Мездра, които нито имат шансове за челото, нито са застрашени от изпадане.
Не по-малко интересно е във втората половина на таблицата, където с изключение на двата аутсайдера “Трявна” и “Бдин” всички останали отбори са събрани в рамките на 5 точки. Там стабилно е присъствието на “Левски-2007” и “Дреновец”.
Дублиращият отбор на “Етър” завърши на 14-ата позиция, като успя да вземе 5 победи и 3 ремита срещу противниците. Основната цел пред тима е обиграване и развитие на талантите от школата. Преходът към мъжкия футбол винаги е труден, съпътстван от амплитуди в представянето и за това представянето е логично. Треньорът Марин Стефанов работи много здраво, на този етап основната задача е по-голямо постоянство в представянето. “Болярите” изиграха и някои много добри срещи, в които взеха ценни победи. “Етър-2” не гони класиране, но мястото му определено трябва да е в първата половина на класирането и има шансове за това. Голмайстор на тима стана капитанът Димитър Байдаков със 7 попадения.
Свищовският “Академик” се запомни с непостоянство. След добър старт последва слаба серия, която отпрати отбора доста назад в класирането, накрая имаше и няколко хубави победи. 15-ото място обаче определено не подхожда на “студентите” и те трябва сериозно да подобрят играта си. Тази група допълват “Първа атомна” (Козлодуй) и “Пещера” (Галата).
От показаното през полусезона стана ясно, че участието е трудно бреме за “Трявна” (Трявна) и “Бдин” (Видин). Първият не успя да направи дори сносна селекция и страданията се очакваха, а случващото се с футбола във Видин е пълна трагедия. Единствената добра новина за двата тима е, че този сезон ще има само един изпадащ отбор от групата.
При всички случаи обаче напролет в Северозападната Трета лига предстоят много интересни мачове и оспорвани битки, а интригата остава жива във всички етажи на класирането.

Голмайстори:
16 – Тихомир Кънев (Севлиево)
12 – Мариян Огнянов (Левски Лом)
10 – Любомир Генчев (Янтра ПТ), Ивайло Иванов (Спартак Пл), Атанас Георгиев (Пещера), Виктор Василев (Ботев-2 Вр)
9 – Иван Иванов (Вихър), Момчил Савов (Локо Др), Георги Стоянов (Дреновец)
8 – Ангел Русев (Партизан), Георги Колев (Локо Др)
7 – Димитър Байдаков (Етър-2), Мирослав Маринов (Ботев-2), Андриян Димитров (Спартак), Стефан Гинчев (Павликени), Валдемар Стоянов и Лионел Матадос (Локо Мз)
6 – Сонер Хюсеин и Преслав Антонов (Академик) и др.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново