Радослав Златанов се надява на участие на финал на параолимпиадата в Рио де Жанейро

Публикувано на пн, 29 авг. 2016
545 четения

Седем параолимпийци заминават за Рио де Жанейро във вторник, за да представят България на параолимпийските игри. Бронзовият медалист от Лондон 2012 г. Радослав Златанов е единственият състезател от областта, който ще участва на този форум. Игрите започват на 7 септември и ще продължат до 18 септември. Това ще бъде трета олимпиада за Радослав Златанов. Състезателят на СК “Атлетика 2012” ще се състезава в спринта на 100 метра в група Т13 (при атлетите с нарушено зрение). С Радослав за Бразилия ще пътува и неговият треньор Петър Дачев, който държи рекорда на България в скока на дължина.
“Подготовката ми премина много добре. 100 метра не е моята дисциплина, но дано да направя лично постижение. Смятам, че мога да изненадам конкуренцията”, сподели Радослав Златанов. Той коментира и представянето на олимпийците ни на завършилите летни олимпийски игри. “Не може да се каже, че сме ударили дъното в Рио. Радвам се, че спортистите ни се върнаха живи и здрави и донесоха 3 медала. Надявам се и ние да се представим достойно. На мен това ще ми бъде трета олимпиада. Мотивацията е голяма, искам да вляза във финала на 100 м, където ще участват първите осем”, каза атлетът.
Великотърновецът е бронзов медалист на скок дължина от параолимпиадата в Лондон. Той участва във финала и завърши на шесто място в спринта на 100 метра на игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012. Златанов се надява да подобри класиранията си в спринта от последните две олимпиади.
Атлетът ни благодари на треньора си Петър Дачев, с когото работи от около 6 месеца. “Треньорът ми обърна голямо внимание. Успях да направя добри резултати на Гран при веригите и на европейското първенство в Италия. Ако подобря постижението си от европейското, вярвам, че ще бъда сред първите четирима”, сподели Златанов.
След олимпиадата той ще се концентрира върху следването си в НСА, където е последна година треньорски профил, но амбицията му е да участва и на параолимпиадата в Токио през 2020 г., където да атакува титлата на скок дължина.
Великотърновецът е доволен от грижите и финансирането, които получава от Министерството на младежта и спорта. “Има още какво да се желае. Това, което ни осигуряват от спортното министерство, на мен ми стига, предполагам и на моите колеги. Става дума за лагери и възстановяване”, каза още Златанов.
Междувременно със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев бяха утвърдени паричните премии за призови класирания на Параолимпийските игри в Рио 2016. Размерите на паричните средства на параолимпийците са изравнени с премиите за призови класирания на световни първенства в олимпийски спортове, които бяха увеличени през март тази година с новата Инструкция за награждаване на спортисти за призови класирания през 2016 г. Олимпийска титла носи премия от 50 000 лева, среброто е оценено на 35 000 лева, а бронзът на 25 000 лв. Класиралите се от четвърто до осмо място ще получат съответно 15 000, 10 000, 8000, 6000 и 5000 лева. Паричните награди са по-малки от тези, с които призьорите ни бяха наградени на предишните две параолимпиади.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново