Пратеник на “Ливърпул” инспектира Велико Търново и стадион “Ивайло”

Публикувано на пн, 20 апр. 2015
738 четения

“Ливърпул” изпрати специален пратеник, за да инспектира Велико Търново, стадион “Ивайло” и условията, при които ще бъдат настанени футболистите на анлийския гранд. Както вече писахме, юношите на “Ливърпул”, родени 2000 г., ще участват на международния турнир “Проспорт Арайвълс иди къп”, чието второ издание предстои в старата столица от 12 до 17 май.
Тук на визита бе Андрю Полсланд, който е оперативен директор на Академията на “Ливърпул”. Британецът бе заедно с мениджъра Петьо Костадинов, който е главен организатор на надпреварата. Гостът бе командирован от английския клуб да провери всичко около визитата на тима.
Андрю Полсланд бе приет в Общината от спортните експерти Георги Давидов и Йордан Дурчев, които му дадоха пълни подробности по всички интересуващи го въпроси. На срещата присъства и президентът на “Етър” Александър Нанков.
“Работим по реконструкцията на стадиона, която е в ход благорадение на кмета Даниел Панов. Велико Търново е туристически град, има достатъчен опит в организирането на международни прояви”, увери го Георги Давидов.
Британецът се интересуваше буквално от всички детайли – от въпросите за сигурността, колко публика се очаква на мачовете, медицинското обслужване, отразяването на турнира до това какво ще бъде времето тук в средата на май. Домакините го увериха, че работят съвместно с полицията, която ще е ангажирана за проявата, че В. Търново разполага с болници и спортен диспансер на самия стадион, с всички удобства да посреща гости и т.н.
Андрю Полсланд с интерес научи, че в града има фен клуб на “Ливърпул”, който се събира в кафе “Ливърпул” и изяви желание да го посети. Оперативният директор на Академията прие с удоволствие идеята отборът на “Ливърпул” да гостува по време на турнира в кафето за среща с феновете на английския гранд и дори обеща през май да зарадва феновете с фланелки и автографи на звездата на тима Стивън Джерард. Самият той получи подаръци и сувенири от Общината. За състезанието ще пристигне лично шефът на Академията Алекс Ингълторп.
Още през януари от английския клуб изпратиха точния списък на групата си за турнира, която включва 20 футболисти и спортно-технически щаб от петима души.
Изключително интересен бе разговорът му с президента на “Етър” Александър Нанков, който подробно се интересуваше от начина на структуриране и работа на Академията. Треньор на юношите на “Ливърпул” е Пепин Линдърс, когото гостът определи като един от най-добрите треньори в Академията и е назначен след прецизен подбор съобразно неговия рейтинг. Академията на клуба, която има 16 скаута, включва 220 футболисти, които са селектирани сред хиляди млади футболисти. Те са на възраст от 9 до 21 години, като най-малките, които са привлечени отвън, се настаняват в приемни семейства.
На 18-19 години най-удачно е те да се преотстъпват в мъжки отбори от Чемпиъншип, за да се каляват в истинския футбол. Развитието им се следи внимателно и ако покажат необходимите качества, те са връщани в представителния отбор. В “Ливърпул” за разлика от други водещи английски клубове, връзката между Академията и първия отбор е най-пълна, увери Андрю Полсланд. Възвръщаемостта на грижите за талантите е гарантирана – младият Стърлинг е бил закупен на 13 г. за 1 млн. паунда, а сега цената му вече е скочила на 50 млн. Целта пред мърсисайдци категорично този сезон е шампионската титла.
Британецът посети и стадион “Ивайло”. Пред него той се срещна със старши треньора Георги Василев и двамата проведоха интересен разговор. После гостът инспектира съблекалните и терена, като бе уверен, че ремонтът на пистата до началото на турнира ще е приключил. Андрю Полсланд остана изключително доволен от качеството на тревното покритие, като слезе на самия терен.Александър Нанков му благодари, че по време на турнира ще можем да се докоснем до легендарен клуб като “Ливърпул”, при което оперативният директор на Академията му пожела “някой ден да подготвите млад футболист, който да облече екипа на “Ливърпул”. “Това е и моята амбиция”, отговори президентът на “Етър”.

Ясни са вече всички участници

Стана ясен окончателният състав на групите на турнира в различните възрасти. При децата, родени след 1 януари 2000 г., участие ще вземат: Ливърпул, ЦСКА, Славия, Литекс, Етър и Янтра. При набор 2001 г.: Коперникус (Ниш), Литекс, Етър, Янтра, ДФК Видин. При набор 2003 г.: Палас (Рудозем), Добруджа, Етър, Янтра, ДФК Видин.На всички възрасти ще се играе всеки срещу всеки.
Мачовете от откриването и закриването ще се играят на стадион “Ивайло”, а всички мачове на “Ливърпул” ще бъдат също там. Останалите двубои ще се играят в Ресен и в Шемшево.
Вече са готови всички купи и медали. Самите купи за победителите са с авангарден дизайн, ще бъдат връчвани на всички възрасти и призове за най-добър вратар, най-добър защитник, най-добър халф и най-добър нападател. Абсолютно всички деца ще получат медали. Призьорите – за първо, второ и трето място, а останалите – за участие.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. А. ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново