Поздравителен адрес към “Етър” пратиха от Германия за юбилея

Публикувано на пт, 1 окт. 2021
209 четения

30 години от мача на “виолетовите” с “Кайзерслаутерн” за КЕШ

Поздравителен адрес изпратиха от Германия до “Етър” и до Фенклуба на “Кайзерслаутерн”, който носи името “Норберт Тинес”. Поводът е 30-ата годишнина от мача между “болярите” и “лаутерите”, игран на 2 октомври 1991 г. Двубоят от турнира за Купата на европейските шампиони завърши 1:1. Три години по-късно във Велико Търново бе основан и фенклуб, който функционира и до днес.
Поздравителният адрес е лично от Егидиус Браун – дългогодишен президент на Германския футболен съюз. “Щастливи сме, че това приятелство продължи дълго време. Радвам се и че фенклубът носи името на Норберт Тинес – влиятелен функционер в немския футбол. Тези 30 години доказват едно изпитано приятелство между Германия и България. Признание лично за мен е и титлата “Доктор хонорис кауза”, която получих от Националната спортна академия (НСА “Васил Левски”)”, пише Егидиус Браун.
Той не пропуска да припомни и паметния мач от САЩ-94, в който Пеневата чета елиминира Германия и поднесе сензацията на мондиала.
“Етър” ще отбележи подобаващо предстоящия юбилей. На 2 октомври т.г. – точно 30 години след битката срещу немския шампион, “виолетовите” посрещат “Нефтохимик” в мач от 11-ия кръг на Втора лига. В почивката на мача около 18:45 ч. на стадион “Ивайло” ще има церемония, на която председателят на фенклуба на “Кайзерслаутерн” Веселин Комитов ще връчи поздравителния адрес на президента на етърци Деян Куздов.
Българският футболен съюз също ще се включи в инициативата със съдействието на неговия вицепрезидент Михаил Касабов и шефа на Зоналния съвет на БФС Бончо Генчев, като на “Етър” ще бъде връчен специален паметен флаг.
Битките на “Етър” срещу “Кайзерслаутерн” си остават в историята като международните изяви от най-висок ранг на “виолетовите”. Пред 15 000 зрители “виолетовите” правят много силен мач и водят с 1:0 до самия край, когато доста случаен гол на германците води до ремито. В средата на първата част Витанов насочва топката в опразнената врата, но в последния момент защитник чисти от самата голлиния. И все пак голямата радост не закъснява. В 44-та минута Витанов е съборен отдясно на пеналта и съветският рефер Вадим Жук отсъжда фаул за “виолетовите”. Центрирането на Гошо Георгиев внася смут пред голлинията и топката е докопана от включилия се в атака капитан Ангел Червенков, който я праща в мрежата – 1:0.
Етърци натискат и Игор Кислов нахлува отдясно в наказателното поле и е съборен, но реферът не свири дузпата въпреки недоволството на публиката.
Последните десет минути на мача са “виолетова класика” в търсене на заветния втори гол. В 82-та Георгиев прехвърля с глава топката над вратаря Ерман, който с последни сили вади в корнер. После Георги Георгиев центрира опасно от фаул и отново Ерман боксира топката. В 86-ата Димов пуска към Цветанов, чийто удар отново е спасен. В 89-ата Георгиев отдясно намира Червенков, който от въздуха красиво насочва топката в мрежата, но отново Ерман е непревземаем.
Кошмарът идва в края на 92-та минута. Секунди преди реферът да надуе свирката за последния сигнал, една отбита топка попада пред пеналта у Витечек, който стреля силно, от главата на намиращия се зад защитата Деген траекторията се променя и излъгва отличния в този мач Моргун. Голът е зачетен, защото се оказва, че на левия фланг връщащият се към центъра Цветанов покрива засадата, въпреки че изобщо не влияе на играта. Така “червените дяволи” се добират до 1:1 и лишават “Етър” от възможността поне да запише първа победа в евротурнирите в своята история.
Фенклубът “Норберт Тинес” бе създаден на 12 октомври 1994 г. – три години след паметните мачове. В него в момента членуват 38 души, в редиците му са хора с различни професии (банкови служители, журналисти, застрахователи и т.н.), но обединени от общи интереси. Преди две години той отбеляза 25 години от създаването си.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново