Първи фолклорен фестивал “С премяна на мегдана” организираха в село Ресен

Публикувано на пн, 29 авг. 2016
661 четения

Фолклорен фестивал “С премяна на мегдана” беше организиран за пръв път в събота във великотърновското село Ресен. Празникът е по инициатива на НЧ “Народна просвета 1874” и Клуб за хора и народни танци “Ресенски япрак”, в партньорство с кметството.
Фестивалът беше открит от кметицата на Ресен Йорданка Колева. Той има за цел да популяризира българските хора, народни танци и богатството на българската народна носия. Благодарствен адрес изпрати кметът на Велико Търново Даниел Панов.
Програмата започна с децата от “Ресенски япрак”, които представиха своя танц “Хубав Петко”. Гостуващите клубове и домакините продължиха представянето си в две категории – автентично хоро, характерно за етнографската област на клуба, и обработен фолклор – хореографска разработка на едно или повече хора. Във фестивала участваха Клуб за народни танци “Жива вода” при НЧ “Развитие” – 1884” – с. Поликраище, ФК “Луди млади” – Полски Тръмбеш, Танцов клуб “Аглея” – с. Шемшево, и Клуб за хора и народни танци “Ресенски япрак”. В празника се включиха и трима певци – Петър Георгиев от с. Писарево, Петър Кирилов от гр. Попово и Валя Гуглева от с. Ресен. Акцент беше етноревюто, в което бяха показани мъжки и женски автентични и стилизарани носии.
Празникът продължи с хоротека и приятелска вечер “Под звездите в Ресен”.
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново