Историята на една колекция

Публикувано на пт, 27 ян. 2017
224 четения

Снимка на “Сантос” с оригинални автографи на Зито и Пепе.

“Янтpa ДНЕС” пpoдължaвa пopeдицaтa зa бoгaтaтa кoлeкция нa Вeceлин Кoмитoв, пpeдcтaвeнa oт caмия нeгo. Поредната тема е бразилският футбол, която започнахме с представянето на Жоао Хавеланж, а сега продължава с един от най-великите футболисти – Пеле и неговия “Сантос”.
Както и в много други случаи, за пробива на Веселин Комитов е нужно време и търпение. “Няколко пъти пращах уважителни писма за рождения ден на Пеле на адреса на Santos Futebol Clube и чак след третата година, през есента на 1996, получих две оригинални снимки с автограф вече с неговия адрес. И след това съм се мъчил да кореспондирам с него, но без успех. Съмнявам се, че той не отговаря само поради една причина – колекционерската футболна борса: там в момента една най-обикновена негова снимка с размер на пощенска картичка и автограф на лицевата страна се котира 680 долара!”, разказва Комитов.
И в най-хубавите си сънища обаче колекционерът не си е представял, че един ден ще държи в ръцете си юбилеен медал 100 години “Сантос”. “През 60-те години отборът на Пеле бе страшилище по целия свят – наизуст мога да кажа, че нападателите Дорвал, Менгалвио, Каутиньо, Пеле и Пепе бележеха по 100-120 гола на сезон. През май 2010 г. успях с голяма доза късмет да се свържа с senhor Luis Alvaro – президент на “Сантос” ФК. Две години поддържахме прилична дистанция на кореспонденция, за да дойде 17 април 2012 г., когато в една голяма жълта пощенска кутия получих писмо, значка, снимки с автограф и специална черна кутия с юбилейния медал – 100 години “Сантос”, споделя великотърновецът.
Френското списание Miroir du Football и руският “Спорт за рубежом” дълги години са неговият футболен прозорец към Южна Америка. “През 1968 година в квалификациите за световното първенство в Мексико изгря звездата на Роберто Ривелино, мустакатият левичар се вписваше идеално в схемата на треньора Жоао Салданя. По необясними причини след края на квалификациите Салданя бе заменен от Марио Загало, но и с него начело Бразилия стана за трети път световен шампион. Роберто Ривелино бе определен като играчът с най-силния и техничен удар с левия крак”, казва Веселин Комитов. Разбира се, и Ривелино е част от колекцията му – той притежава няколко много интересни и актуални негови снимки с автограф на бразилската звезда.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново