България изпраща днес Трифон

Публикувано на ср, 17 февр. 2016
1206 четения

Стоичков и цялата Пенева чета идват във Велико Търново

България днес изпраща големия футболист Трифон Иванов. Община Велико Търново обяви официално сряда за Ден на поклонение в памет на отишлия си на 50-годишна възраст “железен” защитник.
Хиляди хора се очакват в Двореца на културата и спорта “Васил Левски”, където от 13 ч. започва поклонението. Цялата Пенева чета идва в старата столица, за да каже последно сбогом на своя съотборник.
Изключителен жест на приятелство направи легендата Христо Стоичков, който долетя чак от Маями за поклонението във Велико Търново, въпреки че не планираше да се връща в България до своя бенефис на 20 май. Кавалерът на “Златната топка” летя почти цяло денонощие до София, за да се прости с един от най-големите си приятели от четвъртите в света.
От летището разказаха, че още на паспортния контрол Стоичков е бил просълзен и не е искал да разговаря с никого. Само признал, че е имал близо 500 неприети повиквания през нощта, когато е спял, а се е разчула трагичната новина за Трифон. На секундата Камата информирал шефовете си в американския тв канал “Унивижън”, че тръгва за България, и отменил всички свои предавания. Обещал, че ще се прибере веднага след погребението.
“Трифон беше от най-добрите ми приятели, само преди няколко дни говорих с него, не мога да повярвам”, каза през сълзи Стоичков пред “Труд” няколко часа след кончината на железния защитник.
Вчера се очакваше от Германия да долети и Красимир Балъков, който също сподели трогателно обръщение към своя голям приятел. Очаква се и президентът на БФС Боби Михайлов, който е в изострени отношения със Стоичков, но ще трябва временно двамата да потушат враждата в памет на Трифон. Именно той, по думите на всички, е човекът, потушавал винаги конфликтите в националния отбор. Единственият, който няма да пристигне със сигурност, е Велко Йотов, който е някъде в Щатите.
Българската национална телевизия ще покаже на живо поклонението пред големия футболист, съобщиха от БНТ. Вратите на залата ще бъдат отворени още в 12:30 ч., за да могат да влизат желаещите хора. Влизането ще става от предния официален вход на залата през дясната врата и след поклонението ще се излиза през лявата врата.
Въвежда се и временна организация на движението в района около ДКС. Улица “Краков” ще бъде затворена във времето от 9,00 ч. до приключване на поклонението, като рестрикцията се отнася за участъка от кръстовището с ул. “Арх. Георги Козаров” до пресечката с бул. “България”.
Трогателни послания от хората стигат до феновете на “Етър” чрез социалните мрежи. Едно от тях гласи: “Не се познаваме, но имам молба. Сигурна съм, че на 17 февруари ще бъдете на поклонението. Имам молба, аз съм чак от Бургас и съм със счупен крак в гипс и на легло. Моля ви, вземете един карамфил, целунете го и го сложете там. И кажете му, че Еми от Бургас го обича от 11-годишна възраст. Сега съм на 39. Много обичах и обичам Трифон, два дни не спирам да плача. Благодаря ви”.

Вадят № 3 от националния в памет на Трифон Иванов

Фланелката с номер 3 в националния отбор да бъде извадена завинаги от употреба. Предложението са направили куп отговорни фактори във футбола ни. То е внесено в канцеларията на Боби Михайлов, който ще има последната дума. Същата идея сподели в своето предаване и Слави Трифонов.
Всички от Пеневата чета, както и от ръководството на БФС, били убедени, че Трифон Иванов напълно заслужава този жест.
Ако решението бъде взето, ще е абсолютен прецедент в историята на футбола ни. Всъщност новата история на света помни само един случай на изтеглен номер от националния тим. Аржентина извади десетката заради Марадона през 2001 година.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново