115 г. от първия футболен мач отбелязват в Свищов

Публикувано на пн, 20 апр. 2015
224 четения

Първият официален футболен мач в България се е играл на 11 април 1900 г. и в него са участвали свищовлии. Той е бил по време на Първия юнашки събор във Варна и е противопоставил отборите на Свищов и Габрово, съответно на ДТГ “Д. Хадживасилев” и Априловската гимназия.
В Свищов футболната топка е донесена от белгиеца Луи Лаверне през 1895 г., разказа Николай Константинов – дългогодишен спортен деятел, журналист и статистик от крайдунавския град. По решение на Просветното министерство започва създаването на пансиони, като в този към ДТГ Луи Лаверне настанява ученици с афинитет към тогавашната ритнитопка. След заминаването си той е наследен от пристигналия от Одеса Улрих Клевенсон, който продължава да развива футбола в града.
115-ата годишнина от първата футболна среща у нас ще бъде отбелязана подобаващо в Свищов. На 26 април от 16 ч. на Градския стадион ще премерят сили ветераните на Свищов и сборен отбор на София, в който личат имената на легенди на ЦСКА и “Левски”.
Същият ден идват и отборите участници във футболния турнир “Юлиян Манзаров”. В надпреварата се включват “Единство” (Черна гора), “Стяуа” (Букурещ), “Литекс”, “Лудогорец”, ЦСКА и домакините от “Академик”. Техническата конференция и жребият за двете предварителни групи са от 18 часа. После предстои официална вечеря по повод годишнината от двубоя във Варна. В началото ѝ ще бъдат връчени златни значки на БФС и плакети на заслужили футболисти и деятели. Откриването на турнира е в понеделник от 9, 30 ч.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново