Зам.-министър Николай Павлов се срещна с младежи от цялата страна във В. Търново

Публикувано на пн, 9 Сеп. 2019
104 четения

Зам.-министърът на младежта и спорта Николай Павлов беше гост на фестивал “България обича младите!”, който се проведе във В. Търново. Събитието събра близо 100 младежи на възраст между 16 и 29 г. от над 25 населени места в страната. Всички те са обсъдили приоритетните точки, които ще залегнат в бъдещата Национална стратегия за младежта. Участниците са били разделени в работни групи, в които са дискутирали по предварително заложените теми, предлагали са решения и са набелязвали мерки за действие със своите връстници. Резултати от срещата ще бъдат взети под внимание при изготвянето на стратегията.
“Помолихме младите хора да кажат как виждат своето бъдещо развитие през идните 10 години. Постарахме се да засегнем най-важните теми, като екология, малки населени места, пазар на труда, образование и др. Младежите се оказаха много будни и след първоначалното опознаване започнаха да работят все по-добре. Предложиха различни идеи според възрастта и средата, в която живеят. Най-голяма активност се забелязваше в областта на младежките дейности и спорта, свободното време и образованието. По отношение на последното те споделиха, че искат да е съвременно, съобразено с новите изисквания на пазара на труда, да е разчупено и да има по-бърза връзка между завършването на училища и университети и работните места”, каза зам.-министърът.
Павлов допълни, че е имало наистина добри идеи, както и някои по-екзотични. Според него тези проекти събират младите хора заедно и това са моменти на взаимно опознаване, споделяне и позитивизъм, които участниците ще отнесат по населените си места и ще разпространят в своите групи, сред съученици, състуденти и колеги.
“През последните години наблюдаваме тенденции към завръщане на младите българи от чужбина. Вярвам, че благодарение на подобряване на икономическата ситуация в страната, чрез откриването на интересни и добре платени работни места бихме могли да подсилим желанието им за завръщане. Убеден съм, че по-хубаво от това човек да се реализира в родината си няма. Вярвам, че ако България върви във възходящо и стабилно развитие, младите хора ще погледнат към дома и при подходящи условия, които ние като общество и държава бихме могли да им предоставим. Смятам, че решението да се върнат за тях би било много лесно”, каза Павлов.
Фестивалът бе организиран от Сдружение “А-ТЕАМ” и Министерството на младежта и спорта в рамките на проекта “Национална кампания за превенция на агресията – Младежки фестивал “БЪЛГАРИЯ ОБИЧА МЛАДИТЕ” #ЗаЕдно!”. Той се финансира по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта.
Николай ВЕНКОВ, сн. Никола ТОШКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново