С 25 млн. лв. “Екстрапак” строи Бизнес център Велико Търново (снимки)

Публикувано на чт, 19 Сеп. 2019
6755 четения

“Ектрапак” започна изграждането на Бизнес център Велико Търново, който ще се намира до завода на фирмата в западната част на града. Инвестицията ще е в размер на 25 млн. лв., а финансирането е осигурено от УниКредит Булбанк. Сградата, която е разгъната застроена площ от 30 268 кв.м, ще бъде изградена по проект на лидерите в тази област у нас – архитектурно студио “Иво Петров – архитекти”. Строителството е поверено на габровската фирма “Лъки строй 2011”. Очаква се осеметажната сграда да е готова през есента 2021 г. Бизнес центърът ще разполага с паркинг за 230 паркоместа, 600 велосипедни места и 23 станции за зареждане на автомобили с електрическа енергия.

Решихме да реализираме този проект, защото се оказа, че във Велико Търново липсват висококачествени помещения за офиси и складове, разказаха управителите  на “Ектрапак” Милен Георгиев и Николай Колев. Те поясниха, че новият център ще разполага с офис помещения, които са с площ от 58 до 600 кв.м. или общо 15 000 кв.м. Те ще могат да бъдат гъвкаво конфигурирани, тоест ще са с подвижни преградни стени. Всички помещения ще бъдат климатизарани с автоматизирано осветление, щори и т.н.. Сградата ще разполага с шест асансьора. Предвижда се на първото ниво да има търговски обекти, които ще имат директен излаз на паркинга.

Според инвеститорите най-интересната функция на този проект е неговият Конгресен център. “Велико Търново е много подходящ за провеждането на големи конференции и конгреси, защото се намира на почти еднакво разстояния от Букурещ, София, Варна, Пловдив. Мястото е предпочитано за такъв род събития, но в момента нямаме инфраструктура за провеждането на подобен род събития. Затова сме предвидили една зала за 500 души в стил конференция и пет по-малки зали, които ще могат да се обединяват”, посочи Георгиев.

Новият център ще разполага с кухня, която ще е с площ 443 кв.м и зона за хранене, която ще 580 кв.м. Ще има още спортен център, където ще са разположени две фитнес зали и пет помещения за колективни спортове и занимания. Според собствениците на “Екстрапак” най-интересната част от спортния център ще е басейнът, който е с размери 12,5 на 25 м, който ще разполага с 6 коридора.

Друга новост за Велико Търново е Дейта центърът, който ще бъде разположен в сградата. Това е мястото, където ще се съхраняват сървърите. В него ще има възможност да бъдат поставени 80 шкафа. Дейта центърът  ще разполага със система за газово гасене на пожар, което не уврежда здравето на хората и техниката, климатизацията ще е двойно подсигурена.

Бизнес център Велико Търново ще разполага с помещение за споделени работни места. Те ще могат да се наемат от великотърновци или гости на града, които нямат постоянно работно място.

Сградата ще има система за отопление и охлаждане, която е базирана геотермална енергия. “Това е нещо ново за такъв тип сгради. Енергията за отопление и охлаждане ще се осигурява от земните недра с помощта на 72 сонди, които няма да имат връзка с водата, а само ще черпят от земните недра топлина или студ. Тоест земята под Бизнес центъра ще играе ролята на голяма акумулираща печка. Надявам се, че така ще намалим шест пъти разходите за електроенергия”, коментира Георгиев.

Контрол на достъпа до офисните помещения, отваряема дограма, чист въздух, голяма защита при пожар и мълнии са останалите предимства на новата сграда.

Весела КЪНЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново