Общинска комисия проверява свищовската болница

Публикувано на ср, 9 апр. 2014
177 четения

Общинска комисия ще проверява свищовската болница, съобщи зам.-кметът Емил Димитров. Проверката е по искане на 12 съветника, които внесоха предложение на последната сесия на Общинския съвет, която се проведе през март. Мотивите са да се провери как се харчат общинските субсидии, които съветниците гласуваха, за да спасят болницата през м.г., която имаше големи просрочени задължения. Освен това лечебното заведение е наемодател и ще се ревизират всички приходи от наемателите по отношение на ток, вода и отопление, заради които има недоволство от страна на частните лекари, уточни зам.-кметът. Има съмнения дали тези общи консумативи се префактурират справедливо, а проверката трябва да приключи за един месец.
В комисията са четирима съветника и един администратор в лицето на зам.-кмета Емил Димитров. Председател е Ангел Гецов. Само за последните две години болницата е получила финансова помощ за над 500 000 лв. от общината. Това помогна да се разплатят най-старите задължения, за които имаше опасност от запори.
Свищовската болница беше стигнала до неразплатени задължения от 2,050 млн. лв. преди две години, от които 1,6 млн. лв. просрочени, припомни зам.- кметът. На днешна дата задълженията са около 300 000 лв. и вече няма неразплатени заплати на персонала. Дори се обмисля вариант за Великден да има бонуси.
Резултатите от годишния финансов отчет за 2013 г. са насърчителни, а също и за първите месеци на тази година, каза още Димитров. Имаше проблем с финансирането на здравната каса в началото на годината и болницата не получи 62 000 лв. от отчетената дейност. Но вече всичко е изплатено. Лечебното заведение изпълни и проект за реконструкция и оборудване за 3,6 млн. лв., а сега търси възможности да редуцира разходите си за отопление. Ръководството на МБАЛ се е насочило към отоплителната инсталация на едно училище, която може да бъде използвана. Има проект, чрез който ще бъде оптимизирано отоплението на всички училища в Свищов и досегашните инсталации ще бъдат подменени и остават свободни, обясни Димитров.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново