В Дебелец чакат 383 хил. лв. за стария мост

Публикувано на ср, 24 авг. 2016
544 четения

Повече от две години след потопа и наводненията от 19 юни 2014 година Дебелец чака пари от държавата за ремонта на стария мост в покрайнините на града. Каменният мост, който е архитектурен паметник и символ на града, пострада сериозно от придошлата Белица и довлечените трупи. Почти напълно са разрушени каменните парапети, има увреждания по устоите на моста и настилката. Разместени са големи каменни блокове, а реката е пълна с наноси и острови, които допълнително вдигат нивото на водата и застрашават съоръжението.
На 15 март тази година Община Велико Търново изпрати в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет проекта за ремонт и укрепване на моста. Чака се одобрение и финансиране, коментира пред “Янтра ДНЕС” кметът на Дебелец Снежана Първанова.
Проектът за ремонта е за 383 хил. лв. без ДДС. Той е за прочистване устоите и конструкцията на моста, за изграждане на подпорна стена, за ремонт на каменната зидария и парапетите, както и за възстановяване на каменната настилка и за хидроизолация на съоръжението. За проектирането по линия на бедствията и авариите бяха отпуснати 23 хил. лв.
Старият мост е връзката между миналото и настоящето на Дебелец. Той е на повече от 300 години и за него се разказва, че е строен над река Белица от неизвестен майстор през 1678-1679 г. Хроникьорите на Дебелец разказват, че строителството на стария мост е станало по времето на Дебелцаль бей, който е един от седмината турски големци, заселили се в района по поречието с около тридесетина български семейства от бившото село Дебелцово, Севлиевско. Според наследниците на местния майстор Хаджи Никола Самоук, който е бил калфа на Уста Колю Фичето, мостът в Дебелец е служил за макет при изграждането на моста на Бяла.
Според легендата, след като мостът бил построен, реката го съборила. Беят, който поръчал градежа, се ядосал и заплашил майстора, че ще му отреже главата, ако мостът отново бъде съборен, но той устоял. Преживял е големите наводнения през 1790 г., 1858 г. и 1883 г. Старият мост издържа и по време на потопа от 1897 г., когато по-голямата част от тогавашното село Дебелец е наводнена, а стотици декари ниви на местните хора са унищожени.
По времето на бившия кмет на Дебелец Димитър Димитров преди няколко години в моста беше инжектиран бетон между някои от каменните блокове, за да се заздрави конструкцията. След последните наводнения през лятото преди две години дебелчани дори събраха малко над стотина лева за ремонта на моста.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново