Ресторантьори затварят заведения заради хаоса с касовите апарати

Публикувано на ср, 13 Февр. 2019
3406 четения

Собствениците на заведения обмислят да затворят временно заведенията си в знак на протест срещу неяснотите, свързани с промените за фискалните устройства и софтуера към тях за управление на продажбите. “В момента водим разговори с колеги от цялата страна да затворим за седмица, все още не сме взели окончателно решение. Проблемът е, че нямаме обратна връзка и някъде по веригата се къса нишката между нас и НАП, а след малко повече от месец ще започнат да ни глобяват. Преди 4-5 години ни принудиха да сменим касовите апарати и го направихме. Сега отново трябва да ги сменяме. Станахме като опитни зайчета, това напрежение започна да ескалира и ще доведе до протести”, заяви Петър Стефанов, собственик на хотел и верига заведения във В. Търново.
Оказва се, че голяма част от фирмите в старата столица и региона не са готови за предстоящите промени, свързани с касовите апарати. Собствениците на местни фирми от различни икономически отрасли твърдят, че реално новите изисквания няма по никакъв начин да засегнат сивия сектор и всеки, който и досега е бил нелегален, ще продължи да бъде в сянка. Повечето от тях се притесняват да коментират темата заради неяснотите около промените, но признават, че хаосът е голям и само единици ще могат да отговорят на изискванията в срок. За регистрираните по ДДС търговци той е 31 март, като дотогава фирмите трябва да сменят или пренастроят фискалните си устройства, както и софтуера за управление на продажбите, който използват.
Софтуерните компании преди броени дни обявиха, че искат срокът за въвеждане на новите фискални устройства да бъде удължен до края на годината или в противен случай излизат на протест на 18 февруари. Те ще бъдат подкрепени от транспортния бранш и Българската асоциация на заведенията. С искане за по-голям срок се обявиха и от Българската стопанска камара, които изнесоха данните от експресна анкета, направена сред 2493 фирми в страната. Резултатите показват, че 95 % от участниците в нея не са подменили своя софтуер. Причините, които посочват, са неяснотите в наредбата, необходимостта от цялостна преработка на софтуера, както и липсата на одобрен от НАП софтуер, който да може да отговори на конкретните нужди на бизнеса. Според анкетираните средната инвестиция за всяко устройство, подлежащо на промяна (вкл. разходите за Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, по-известен като СУПТО), ако са необходими, е 2423 лв., а средният срок за въвеждането му в експлоатация е 18 месеца. В същото време Наредба Н-18 предвижда 6-месечен срок за това.
65 % от анкетираните заявяват, че няма да успеят да изпълнят изискванията в срок, а готови са едва 8 на сто от участниците в анкетата. Най-големите притеснения на бизнеса са, че с новите изисквания фирмите ще са задължени да осигурят пълен достъп до всякаква информация, което може да доведе до изтичането ѝ до трети лица.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново