Малките населени места може да останат без транспорт

Публикувано на ср, 13 Февр. 2019
1003 четения

Десетки населени места във Великотърновска област са заплашени да останат без автобусен транспорт. Причината е, че фирмите превозвачи не искат да извършват курсове до определени села, тъй като субсидиите от държавата не успяват да покрият разходите им и реално са принудени да работят на загуба. Така например от и до търновското село Велчево автобус минава само в определени дни от седмицата. Ялово пък няма никаква транспортна връзка с областния център, а Кладни дял, макар че има изготвено разписание, нито един превозвач не желае да обслужва линията и хората ползват автобуса за Мишеморков хан. Без транспорт може да остане и село Буковец, тъй като фирмата превозвач извършва курсове само ако жителите заявят курса предварително по телефона. Хората негодуват, че нямат връзка с града, но според транспортната фирма голяма част от курсовете до селото са празни, без нито един човек. Затова предложили, когато се събират повече желаещи да пътуват, да се обадят по телефона. Притесненията на хората са, че договорът на фирмата изтича през януари 2020 г. и от догодина никой няма да обслужва линията до селото.
“Проблемът тепърва ще се задълбочава и е налице във всички общини в страната. През януари 2020 г. изтичат договорите по линиите до Павликени и Полски Тръмбеш, а фирмата превозвач се отказва да ги изпълнява. Причината е, че пътниците са много малко, а пътищата са в лошо състояние, с множество дупки, и не искат да си чупят автобусите. И тъй като превозвачите не получават субсидия за тези курсове нито от общината, нито от държавата, ние не можем да ги задължим да ги изпълняват”, обясни инж. Галина Маринова, гл. експерт в отдел “Техническа инфраструктура” в Общината.
По данни на Националното сдружение на автобусните превозвачи 140 населени места в страната, в които е имало автобусни превози, такива вече няма и остават откъснати. Най-много са в Северна България. Затова настояват Министерство на транспорта да промени начина на субсидиране на линиите, тъй като в момента средствата не се разпределят ефективно. Т.г. за дотиране на автобусните линии, обслужващи малки населени места, държавата е осигурила 4 млн. лв. повече. Но реално от тези пари получават много малко общини за отделни населени места. В община В. Търново държавата дава пари само за линии до Никюп и Мишеморков хан. Средства са предвидени и за някои населени места в Златарица и Елена, а останалите общини в областта не попадат в списъка. В тази връзка НСОРБ, чиито председател е търновският кмет Даниел Панов, са изпратили писмо до транспортното министерство с предложение за актуализиране на условията и реда за утвърждаване на транспортните схеми за обществен превоз на пътници от и до малките населени места. От Сдружението настояват и за повече пари, с които да се покрият част от разходите на фирмите, обслужващи нерентабилните междуселищни линии.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново