Разрухата около Паметника на Асеневци продължава

Публикувано на вт, 17 авг. 2021
848 четения

Площадката около Паметника на Асеневци във В. Търново продължава да се руши и пропада.
Цялото пространство около монумента е с липсващи павета, като на едно от местата има сериозно пропадане и пукнатини, които от години посрещат жителите и гостите на старата столица. Огромен каменен къс е изкъртен и буквално виси над стъпалата към паметника.
“Мястото е едно от най-посещаваните във В. Търново, но за съжаление, когато човек отиде там остава с усещането за занемареност. Освен лошия естетически вид на района около паметника смятам, че разместените стъпала и пропадналите участъци лесно могат да се превърнат в причина за инцидент”, разказа млад баща, който заедно  със семейството си през уикенда посещава мястото заедно със стотици великотърновци и туристи.
От Община В. Търново още миналата година обявиха, че със старта на ремонтните дейности на Художествената галерия “Борис Денев” се очаква да бъде обновена и пропадналата настилка около емблематичната сграда. Хлътването се е получило вследствие на подпочвената влага, което налага да бъде направена нова дренажна система около галерията. Не е ясно обаче дали ще могат да се възстановят липсващите павета от настилката както и целият район около самия паметник, превърнал се в една от най-известните емблеми на историческото величие на Втората българска държава и нейните владетели. А за да продължи да бъде едно от най-посещаваните места в историческата и духовна столица са необходими желание и грижа от страна на отговорните институции.
Весела БАЙЧЕВА
сн Б.БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново