Местният парламент ще решава за двата дългосрочни заема за 6 млн. лв.

Публикувано на вт, 17 авг. 2021
255 четения

Великотърновският общински съвет ще гласува на предстоящото заседание предложението за два нови дългосрочни заема, чийто общ размер възлиза на 6 091 142 лв. Както “Янтра ДНЕС” писа по-рано, средствата са във връзка с изпълнението на най-мащабния проект на Общината, реализиран досега – “Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище”, включващ изграждането на Експозиционен център и облагородяване на района около сградата.
Първият кредит е в размер на 2 864 000 лв. и е за първата фаза на изграждане на Експозиционния център, който ще се реализира по приоритет “Културна инфраструктура”. Срокът за погасяване е 144 месеца или 12 г., като за целта ще се използват собствени бюджетни средства.
Вторият заем е свързан с изграждането на паркинг и прилежащите пространства към Експоцентъра, като и той ще е за срок от 12 г. и погасяване със собствени бюджетни средства.
Това е и най-големият заем досега на Община В. Търново, като средствата ще са от “Регионален фонд за градско развитие” АД – Мениджър на финансов инструмент “Фонд за градско развитие за Северна България” (ФГР Север), част от Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 и от “Банка ДСК” АД. Дали съветниците ще подкрепят предложението ще стане ясно на заседанието на местния парламент, което ще се проведе на 26 август.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново