Пуснаха сигнал до прокуратурата срещу строеж на жилищен блок

Публикувано на ср, 27 Февр. 2019
4570 четения

Сигнал срещу строеж на жилищен блок е изпратен до Районната прокуратура във В. Търново. Той е заради стартиралия проект за застрояване на терен на ул. “Беляковско шосе” и унищожаването на зелената площ в силно урбанизирания район. Сигналът е подаден и до кмета на В. Търново инж. Даниел Панов.
“Настоявам да бъде извършена проверка относно терена предвид съществувалите там паркови насаждения, които са нетипични за местната флора – ели, бели мури, сребристи смърчове, чинари, спиреи. Предполага се, че теренът е бил част от зелената система на града и е бил със статут на зелена площ. Затова бих искал да знам, ако това е така, кое е наложило промяната на статута му”, пита Мирослав Цвятков. Той е категоричен, че застрояването на мястото води до рязко намаляване на качеството на градската среда, тъй като балансът между зелени и застроени площи е основен принцип в градоустройството. В писмото си до институциите настоява също за проверка на законосъобразността на процедурата по промяна на предназначението на терена от момента, в който е бил зелена площ до предоставянето му за реализиране на инвестиционно намерение. Иска да бъде направена проверка и на всички процедури по придобиване на въпросния терен и издаване на разрешителното за строеж на настоящия собственик – строителния предприемач Илия Илиев.
При установяване на нарушение би следвало да се извърши спиране на строежа и възстановяване на зелената площ, както и понасяне на административна отговорност от лицата, допуснали унищожаването ѝ, категоричен е Мирослав. Според него този случай е симптоматичен за тенденцията през последните години на влошаване на общия архитектурен облик и условията на градската среда във В. Търново.
Строителството на жилищната сграда със смесено предназначение стартира през септември м. г. “Предназначението на терена е сменено преди повече от десет години с решение на Общинския съвет. След това парцелът е продаден. Аз го закупих от предишния собственик преди година и половина. Всички документи, изададени за обекта са изрядни, така че не ме притеснява подадената жалба”, заяви Илия Илиев. Той уточни, че по време на строителството на обектите си предвижда около тях да има и зелени площи, и дървета.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново