“Arte” – най-новият бутиков хотел във В. Търново

Публикувано на ср, 27 Февр. 2019
3739 четения

С концерт и изложба предстои да бъде открит най-новият хотел във Велико Търново – “Arte”, собственост на американския инвеститор и филантроп Едмънд Бек. Той се намира на една от емблематичните улици в града – “Стефан Стамболов”, в сграда, която е на повече от 100 г. Кокетният хотел отвори врати в средата на февруари, а амбицията на инвеститорите е да се превърне не само в място за настаняване, но и в културно средище за организиране на изложби и музикални прояви.
Първият концерт е посветен на 100-годишнината от рождението на Нат Кинг Кол – една от най-значимите фигури в света на музиката от миналия век. Брилянтен пианист и вокалист, през краткия си 45-годишен живот той се превръща в истинска легенда на популярната сцена за времето си, на която се открояват имената на Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Дюк Елингтън и др. Концертът ще се състои на 17 март с участието на Павел Терзийски – вокал, пианиста Димитър Горчаков, Васил Хаджигрудев – контрабас, и Борислав Петров – барабани. В същия ден във фоайето на хотела ще бъде открита изложба с творби на художника Милко Божков, разказа Любомир Марков, представител на Едмънд Бек у нас. Специално за “Arte” живописецът е нарисувал картина с внушителните размери 1,40 ширина и 3 м височина, която ще бъде изложена постоянно във фоайето на хотела. Там се намира и 100-годишният роял, който е сред акцентите в интериора на хотела. “Arte” е с капацитет 18 места, а стаите са с луксозно обзавеждане. На първия етаж има уютен лоби бар, разполага също с лятна гардина и панорамна тераса.
Възстановяването на старинната къща започна преди две години. Автор на проекта е търновският архитект Николай Георгиев. Реконструкцията на сградата се оказа сериозно предизвикателство за инвеститорите, тъй като се наложи премахването на горните етажи и подсилване на основите ѝ. Фасадата на сградата е запазена в характерния вид като част от груповия архитектурен ансамбъл “Старо Търново”.
Щатският милионер Едмънд Бек е роден в Тексас, но от 2005 г., когато за първи път идва във В. Търново, решава да свърже живота си със старата столица. За вложените от него инвестиции в исторически и културни обекти в града през 2018 г. беше удостоен с наградата “Велико Търново”. Преди години Едмънд Бек спаси от разруха емблематичния за старата столица хан “Хаджи Николи”, превръщайки го в луксозен комплекс с ресторант и галерии. Американският инвеститор е собственик и на хотел “Цар Борис”, дело на Стоян Герганов – един от най-бележитите архитекти в града. През 1980 г. хотелът е обявен за паметник на културата. Сред бъдещите планове на американеца е реставрация на още една старинна сграда – “Йоновият хан”, намиращ се в началото на ул. “Опълченска”.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново