Няма да закриват паралелки в гимназиите

Публикувано на ср, 3 авг. 2022
485 четения

Свободните места след третото класиране на бъдещите осмокласници в училищата от област В. Търново са 325. В учебните заведения в старата столица те са 53, но в областния град има 21 некласирани до момента ученици и се предполага, че част от тях ще заемат близо половината незаети бройки. Има и ученици, които ще се явяват на поправителна сесия, така че се очаква свободните места да бъдат запълнени, посочи инж. Катя Василева, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол“ в Регионалното управление на образованието във В. Търново.
Най-много свободни места във В. Търново има в паралелката „Монтьор по автоматизация в “СУ „Владимир Комаров“ – 10, в ПГЕ „А. С. Попов“ за „Асистент на лекар по дентална медицина“ – 18, и 9 в „Хуманитарни науки – Право и журналистика“ в ХГ „Св. св. Кирил и Методий“. В Гимназията по моден дизайн има общо 9 места, а в някои от останалите училища в града има и по няколко единични бройки. Изцяло са запълнени всички паралелки в Природоматематическата гимназия, Езиковата гимназия, СУ „Емилиян Станев“ и ПГСАГ „А. Попов“.
В Г. Оряховица незаетите бройки са 64, в Павликени – 27, в П. Тръмбеш – 8, в Свищов – 62, Стражица – 18 и Сухиндол – 16. В Лясковец, Елена и Златарица свободните места са съответно 33, 13 и 31, като там прием се осъществява в по две училища – средно и обединено.
Има паралелки, които вече са достигнали минимума от 18 ученици и до максималната бройка от 26 разликата изглежда голяма, но предвид това не се очаква закриване на паралелки. Сроковете за попълване на незаетите места вече са публикувани на сайта на РУО-В. Търново, като по-голямата част от училищата са посочили тази дата, поясни Василева.

Николай ВЕНКОВ

сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново