Приключва асфалтирането на няколко улици в Леденик

Публикувано на ср, 3 авг. 2022
432 четения

Приключва асфалтирането на няколко улици в Леденик, което започна на 28 юли. В продължение на няколко дни беше положен асфалт с обща дължина около 700 м на пътища със средна ширина близо 3 м. Запълнени са и някои по-големи дупки, които представляват опасност за пътното движение и нанасят повреди върху автомобилите. На около 250-метрово трасе е положен чакъл и е направена подготовка за асфалтиране на следващ етап, когато има средства и готовност за това. Ремонтните дейности са извършени с пари, заделени през миналата и настоящата година, чийто общ размер е около 50 хил. лв.
“Средствата, които се отпускат на Кметството ни от 2015 г., когато станах кмет, досега са почти непроменени, а цените по договора ни с фирмата изпълнител “Пътни строежи – Велико Търново” АД са завишени двойно, че дори и два пъти и половина. Затова засега няма как да направим нещо повече от това”, коментира кметът на селото Антон Кръстев.
Асфалтираните улици са от по-равните в населеното място и са част от тези, които създават проблеми при големи дъждове чрез свличане на фракция по основните пътни артерии. След тяхната направа може да се работи и по улиците с по-сериозна денивелация, за които се отпускат повече средства, тъй като по тях начинът на работа е различен, поясни Кръстев.
“Договорът ни с “Пътни строежи – Велико Търново” АД изтича през месец октомври. С тези цени на битума и нафтата, които са се вдигнали двойно, както и на всички други материали, техника и заплати не можем да планираме нищо конкретно”, изрази опасенията си относно следващи проекти кметът на Леденик.
Той сподели, че на 29 юни е пуснал писмо до Община В. Търново с молба да получи част от фрезования асфалт от първокласния път при отсечката В. Търново – Ново село по необходимост. От тогава отговор няма, а от държавната Агенция “Пътна инфраструктура” е получено уведомление, че трошеният асфалт трябва да бъде изискан от Общината. “Разпореждането на министъра е при необходимост фрезованият асфалт да бъде даден приоритетно за населените места, където се фрезова”, подчерта Кръстев, недоумявайки защо не му е доставен такъв материал, който е нужен за доизграждане на асфалтираните улици от двете страни на пътното платно.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново