Наградиха най-добрите педагози и творци в подножието на паметника „Асеневци” (снимки)

Публикувано на вт, 23 май 2023
3440 четения

Композиторът Стефан Диомов и неговата най-млада вокална група „Петте сезона“ бяха специални гости на церемонията по връчването на наградите на Община Велико Търново – „Св. Патриарх Евтимий Търновски” и „Култура“. Тържеството се проведе под открито небе, в подножието на паметник „Асеневци“, и събра заслужили търновски педагози и колективи в областта на образованието, както и изявени творци. Отличията връчиха Венцислав Спирдонов, председател на Общинския съвет в старата столица и Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново.

„За В. Търново, като историческа и духовна столица на България, 24 май е истински празник на българщината, в центъра на който сте всички вие – хората от сферата на образованието и културата. Хората, които учат нашите деца на знание и на родолюбие. Хората, които със силата на поезията , прозата, изкуството, музиката и всеки един творчески жанр ни обогатяват, разширяват светогледа ни и ни помагат да бъдем по-добри“, каза в преветственото слово от името на кмета Даниел Панов неговият заместник Нейко Генчев. Той подчерта, че тези награди са израз на признателността на цялото общество на старопрестолния град за усилията на учителите, дейците на културата и обществениците, както и към тяхното благородно дело. „Горди сме, че будители като вас са наши съграждани и че сме заедно в мисията и каузата си да работим за по-доброто бъдеще на В. Търново и България. Бъдете горди и вие, защото сте достойни наследници на Светите братя Кирил и Методий“, добави той.

Наградата за учител на годината  в предучилищното възпитание взе д-р Тодорка Габрова – старши учител по музика в ДГ„Слънце“ и ДГ„Здравец“ в старата столица. В начален етап на образование наградата получи Таня Чолакова – старши учител в ОУ „Димитър Благоев“ във В. Търново. Руска Драганова – Христова, която е старши учител в ОУ „Бачо Киро“ в болярския град взе отличието в прогимназиален етап на образование, а в гимназиален етап носител на наградата стана Борислав Марковски, главен учител по физика и астрономия в ПМГ „Васил Друмев“ във В. Търново. Наградата за колектив на годината в предучилищното образование комисията присъди на ДГ„Здравец” в старата столица, а в училищното образование – на ПГСАГ „Ангел Попов“ във В. Търново. Наградата „Св. Патриарх Евтимий Търновски” се връчва от 2014 г. за висок професионализъм, граждански принос и значими постижения в 6 категории и включва плакет, с изображението на Патриарха и грамота за всяка категория, а също книга и букет за учителите, и картина за колективите.

Тази година награда „Култура“ за ярки постижения в областта на литературата получи Гено Мочуков, който каза, че изкуството и културата са опит на човечеството за летене, а Нейко Генчев определи отличения творец като създател на светове, в които се чувстваме по-добри. Наградата за произведение на изкуството или културно събитие за деца бе връчена на Виргиния Захариева-Казарина – хореограф и педагог, създател на балет „Виргиния“, носител на многобройни награди у нас и зад граница. Заради служебен ангажимент, наградата получи нейната дъщеря Мария Казарина.

Награда „Култура“ за високи постижения в областта на изкуството и културата през последната една година е учредена от Община В. Търново през 2015 г., с цел да стимулира творчеството и създаването на нови духовни ценности. Тя се присъжда за конкретен културен продукт, получил признанието на публиката и художествената критика. По решение на ВТОбС от 2022 г. наградата е в две категории – за високи постижения с осем профилирани по жанрове подкатегории и за творчески дебют. Отличените творци получават малка пластика, дело на художника доц. Пеньо Пенев, диплом с автор художника д-р Пламен Събев и нагръден знак със символа на награда „Култура“.

След официалната церемония по награждаването на отличените великотърновци, на сцената излязоха обичаният Стефан Диомов и неговата млада вокална група „Петте сезона“. Композиторът изрази възторга си от старопрестолния град и неговите гостоприемни хора и заедно със своя състав изпълни най-големите си хитове, на които всички пригласяха, танцуваха и ръкопляскаха. Пред публиката, бургазлията сподели задоволството си от факта, че неговата песен „Здравей, как си приятелю!“, в нов вариант, изпълнен от Нейко Генчев, е заживяла нов живот.

„Нейко направи песента по един прекрасен начин, записа я с чуждоземни музиканти на английски език и най-неочаквано тази песен участва в световна класация. Днес той ми съобщи, че днес тя вече е на 18-то място. Аз обаче съм заклет българин и затова му заявявам, че ние ще продължим да си я пеем на български“, пошегува се композиторът.

Накрая Диомов поведе хоро, на което се включиха и млади, и стари. Със свои изпълнениа публиката забавляваха и талантливите търновски деца от ВГ „Пеещи камбанки“ към Младежкия дом в старата столица, с ръководител Владимир Габров.

На събитието присъстваха още: Станислав Николов, зам.-областен управител на В. Търново, Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието в старата столица, Пенка Игнатова, отец Славчо Иванов, общински съветници и директори на дирекции, почетни граждани, носители на награди на Община В. Търново, културни дейци, просветители и др.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново