Журналистите във В. Търново се обединиха в името на словото

Публикувано на вт, 23 май 2023
313 четения

„Думите, които (ни) свързват“ бе мотото на срещата, с която журналистите във Велико Търново направиха показно на политиците ни в навечерието на 24 май. Те се събраха на литературна вечер, за да представят своите книги и да покажат, че е напълно възможно приятелството да измести конкуренцията.

Ана Минева, Елена Чамуркова, Габриела Игнатова, Марина Петрова, Мила Милчева, Милка Денева, Сашка Александрова, Светла Андреева, Анатоли Петров, Ангел Ганцаров, Денис Нуф, Иван Първанов, Иван Спирдонов, Мирослав Дечев и Михаил Михалев се представиха в светлина, не толкова популярна за обществеността – с техни книги в мерена и немерена реч.

Общо 60 издадени книги в почти всички литературни жанрове имат журналистите, които са представители на различни национални и регионални медии, на общински и държавни PR служби. Тематиката на книгите е в широк спектър – политически трилъри, историческа документалистика, екшън фантастика, художествена биография, историография, поезия, есеистика, разкази, приказки. Самите издания бяха подредени в изложба по време на литературната вечер, водещ на която бе Таня Мишева.

„Етър“ възражда за Велико Търново виолетовия цвят и чак тогава той става официален за града – това бе темата на репортера на „Янтра ДНЕС“ Анатоли Петров, който има зад гърба си вече 7 книги, посветени както на спорта, така и на руския бард Владимир Висоцки. Иван Първанов, който е най-продуктивният автор сред колегите си с 12 издадени книги, разказа за паметници на известни българи в чужбина. Рязка смяна в стилистиката на вечерта направи Денис Нуф със своята изключителна поезия. Най-колоритните материали на Милка Денева пък са свързани с лова и риболова.

Ангел Ганцаров вместо за спортните си книги предпочете да разкаже за началото на журналистиката във Велико Търново. С разкошна поезия впечатли Ана Минева, а Михаил Михалев предизвика интереса, като заложи на провокацията и хумора и представи първата политическа книга-игра в света, в която всеки ще има право да избира от коя партия да бъде и как да спечели изборите за Народно събрание.

Мила Милчева припомни за най-възрастния действащ адвокат в Европа Йордан Минчев и определи срещата като „вечер на смях и сълзи, на много талантливи хора, на обединение и позитивизъм“. Мирослав Дечев, автор на три книги, избра да представи свои стихове.

Сашка Александрова, която бе и инициатор и вдъхновител на срещата „Думите, които (ни) свързват“, буквално разплака залата с емоционалната си поезия. Автор на три изключително успешни романа е Елена Чамуркова, която сподели: „Респект за колегите, благодаря, че съпреживяваме тази щуротия и че показахме, че можем да се обединяваме, въпреки конкуренцията помежду ни“.

В литературното четене се включи и Иван Спирдонов, който предпочете да се представи с, по думите му, памфлетче, което предизвика усмивките и аплодисментите на публиката. Марина Петрова се определи като „автор на половин книга“. Нейната половина от „Дъщерите на Кай” е резултат от предизвикателство, отправено й от Сашка Александрова. Марина се спря на неща, писани в пандемичните години от пробудилата се в нея муза. Светла Андреева пък смело потопи гостите в криминалния жанр. Едва ли имаше по-подходящ завършек на вечерта от стиховете на Габриела Игнатова и нейния позитивизъм.

Препълнилата залата публика премина през всички емоционални състояния – сълзи, смях, респект, аплодисменти. И пожелания за нови срещи с думите, които наистина обединяват.

Анатоли ПЕТРОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново