Хайдушка скара, греяно вино и ръчно изработени сувенири на Коледния базар

Публикувано на пн, 2 Дек. 2019
4745 четения

С много настроение, празнични светлини и аромат на греяно вино беше открит тазгодишният Коледен базар във Велико Търново. За доброто настроение на малки и големи се погрижи духовият оркестър “Джуниър бенд” на СУ “Ем. Станев”, който събра присъстващите пред сцената в парк “Марно поле”. Началото на базара даде Борислав Йорданов, управител на Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”. Той припомни, че през целия декември в 25-те къщички, разположени на централната алея в парка, жителите и гостите на старата столица могат да открият красиви ръчно изработени подаръци, коледна украса, играчки, сувенири, произведения на художествените занаяти, сезонни стоки, захарни изделия и др.
В последния работен ден топлото време доведе стотици гости за откриването на базара. Едно от любимите места е традиционната скара, чийто аромат на цвърчащи меса, привличаше най-много хора. Тази година за любителите на месото има ребърца на жар, суджук и домашна кървавица на грил и, разбира се, свински ушички. “Всеки уикенд ще предлагаме по нещо ново. За Никулден ще има шаран на чеверме”, разкри Велислава Величкова, която всяка година участва в базара. В съседство винарната във Върбовка предлага интересни вина, като шардоне с аромат на захаросана ябълка, праскова и дюля, мускат с дъх на свежи цветя, манго и ананас, каберне совиньон с нотки на кафе, натурален шоколад и много други.
За десерт предложенията на базара са многобройни – вкусните козуначни коминчета с аромат на канела или с шоколадови пръчици, понички, домашни сладки с портокалови корички, бадеми или орехи, бонбони, баклавички.
В началото на базара е разположена Коледната поща, където до 20 декември джуджета ще приемат детските писма. Още в първите часове кутията се напълни с писмата на най-нетърпеливите малчугани, които изпратиха своите желания до белобрадия старец. Всяко писмо от коледната поща с посочен адрес ще получи отговор от Дядо Коледа, уверяват джуджетата. Край нея се намира къщичката с красиви сувенири, изработени от Теодора Христова от Габрово. За ценителите на ръчно изработените подаръци на щанда има коледни играчки за елха, празнично украсени кутии, бутилки, рамки за снимки, фенери.
За поредна година в базара участват шестима майстори от Габрово, които предлагат дървени лъжици, купи от орехово дърво, хлопки, пафти, цървули и други изделия от традиционните български занаяти. Към тях се присъединява и търновският художник Милчо Пенев със своите картини и икони.
Сдружение “Приятели на животните ВТ” за поредна година събира парични средства, храна, одеяла, постелки и играчки за бездомните животни за приюта край Шемшево. Всеки, закупил подарък от тяхната къщичка, ще помогне на любителите на четириногите в приюта.
Коледният базар предлага също забавления за децата – голямото виенско колело и музикални въртележки, разположени в края на парка. Тази година цената на удоволствието да се качиш на тях струва 5,00 лв., но въпреки по-високата цена желаещи да се повозят не липсват.
Всяка събота на специално изградената открита сцена на базара ще има вокални изпълнения на талантливи деца и младежи. В програмата ще участват ДВГ “Пеещи камбанки”, Кристияна Кръстева и Дария Гюлай, изпълнители от ДЕС “Румина”, от Музикално студио “Елита”, Център за вокално и инструментално обучение “От До до Я”, Арт център “Best Singers” и др. За любителите на народните ритми ще танцуват ДЮТА “Търновче”, фолклорен танцов клуб “Плетеница”, клубовете “Болярски хора”, “Чифликчии” и “Пагане”.
Весела БАЙЧЕВА, сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново