Бивш полицай работи на круизни кораби и обикаля футболни стадиони в Европа

Публикувано на чт, 19 Ное. 2020
4766 четения

Бившият полицейски служител Живомир Жеков замени системата на МВР и се качи на корабната палуба. Обикаляйки Европа по вода, той не изоставя и голямата си любов – футбола. Слизайки на сушата, великотърновецът не пропуска да посети стадионите на големите отбори от Стария континент.
Живомир е син на апелативния съдия Румян Жеков. Желанието на неговия баща е той да се развива в същото поприще, но това така и не се случва. Живомир сменя няколко професии, през 2013 г. започва работа по корабите. Преди това той преминава курсове и получава сертификат за океански плавания. Въпреки предложенията за работа на морски и океански кораби великотърновецът избира речните круизи. За седемте години по вода той е сменил близо 15 различни плавателни съда. Първоначално започва като мияч, но това продължава само една седмица. После работи като камериер, докато не заема поста нощен директор, на който е и до сега. Като такъв той отговаря за сигурността на кораба, екипажа и всички пасажери през нощта.
Преди да започне работа по корабите, Живомир е част от системата на МВР. След преминато обучение в школата в Симеоново и специализация в Долни Богров, през 2000 г. той постъпва в охранителна полиция. Като неин служител участва в опазването на Папа Йоан Павел II при посещението му в Пловдив през 2002 г. По-късно Жеков преминава в отдел “Престъпление по главните пътища и автомагистралите”, а за определен период е и квартален полицай. Живомир е попадал и в ситуация, при която е на косъм от смъртта. Намесвайки се в уличен скандал и опитвайки се да залови нарушител на реда, той бива нападнат с нож. За щастие ударът, който му е нанесен, попада на 2 мм от сънната артерия и не я засяга.
През 2007 г. Жеков напуска полицията и заминава да работи в Кипър. Там дейността му е свързана с поставяне на климатици и подови отопления. Интересен факт е, че тогава негов работодател е кипърската фирма, поставяла подовото отопление на терена на стадиона на “Манчестър Юнайтед” – “Олд Трафорд”.
Голямата страст в живота на Живомир е футболът. В младежките си години той дори е част от отбора на “Черноломец” – Попово. По различни причини обаче кариерата му се оказва кратка. Въпреки това Жеков продължава да сбъдва мечтите си, посещавайки мачове на своя любим отбор “Левски” и стадионите на големите футболни грандове. През годините като един истински фен той е бил на трибуните в едни от най-паметните мачове на синия тим.
“Никога няма да забравя мача с френския “Оксер”, когато “Левски” влезе в групите на УЕФА. Винаги ще си спомням и инфарктния двубой с италианския “Удинезе”, при който адреналинът беше толкова силен, че едва издържах да го изгледам докрай. Когато английският “Челси” гостува в София, също бях на стадиона. Тогава видях на живо и Жозе Моуриньо. Сега, когато пътувам с корабите из Европа, винаги ходя да разгледам големите стадиони в различните държави. Последно посетих стадиона на “Бирмингам”. Бил съм на стадиона на английския “Астън Вила”, на белгийския “Антверпен”. Разгледах и френския “Парк де пренс”. Голямата изненада беше на стадиона на немския “Кьолн”, на който чешмите в тоалетните са произведени в Севлиево”, разказа Живомир и добави, че заради пандемията от коронавирус тази година не е бил допуснат на стадиона на “Аякс” в Амстердам. Пътувайки из Европа, великотърновецът не спира да посещава и други забележителности, но винаги се прибира с най-голямо удоволствие в България – при своите близки и приятели.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново