673 първокласници ще посрещнат училищата в Търновската община

Публикувано на ср, 12 юни 2019
199 четения

673 първокласници се очаква да посрещнат училищата в община Велико Търново за учебната 2019/2020 г. Най-малките ученици ще бъдат разпределени в 32 самостоятелни и в 4 слети паралелки, съобщи директорът на Дирекция “Образование” Пенка Игнатова. Това са децата, родени през 2012 г.
Най-много – шест, са заявените паралелки в СУ “Емилиян Станев” или общо 135 първолаци. По пет класа ще направят ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и ОУ “Бачо Киро” с по 22 ученици във всяка паралелка. Във СУ “Вела Благоева” заявеният прием е за четири класа, а в ОУ “П. Р. Славейков” отново ще приемат три паралелки. Два класа е заявило ОУ “Димитър Благоев” за следващата учебна година, но подадените заявления от родители са общо 70, което позволява да бъде разкрита още една допълнителна паралелка. Това ще стане ясно след приключване на записването, което тече от вчера и продължава и през днешния ден, след съгласуване с Регионалното управление на образованието и Общината.
По една паралелка училищен прием в първи клас са заявили ОУ “Христо Ботев”, СУ “Владимир Комаров” и СУ “Г. С. Раковски” във В. Търново. При непроменен брой са първокласниците в селата Леденик, Самоводене, Балван и Церова кория, които ще се обучават в слети маломерни паралелки. “Надяваме се, както и досега записването по време на първия етап да протече спокойно и директорите да имат готовност за приема на сформираните паралелки за новата учебна година. Да, има неприети ученици в СУ “Емилиян Станев”, ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и ОУ “Бачо Киро”, но нека да приключи записването, защото някои от приетите деца могат да изберат друго училище, където също са подали документи, и да има разместване”, каза още Пенка Игнатова. Тя отчете като положителен факта, че в училището в Ресен се очаква да постъпят 17 първокласници.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново