Италиански инженер се превъплъщава в император, сенатор, роб и воин

Публикувано на ср, 12 юни 2019
105 четения

Римски легионери, сенатори, патриции и весталки оживиха за 15-а поредна година античния град Нове край Свищов. В рамките на Фестивала на античното наследство “Орел на Дунава” те пресъздадоха зрелищни битки, гладиаторски турнири и старинни обичаи.
Кървавите гладиаторски битки и тази година преминаха под зоркия поглед на сенаторите. В образа на един от високопоставените държавници успешно се превъплъти италианският инженер Джанкарло Карлоне от най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа “Групо Сторико Романо” в Рим. Той членува в сдружението от седем години и е негов вицепрезидент. “Обичайна практика в нашата група е често да разменяме ролите си по различни събития, така че аз съм бил и император, и роб, и воин”, споделя реенакторът. От 2011 г. насам той посвещава цялото си свободно време на римската история.
“Личността, която сега представям, е на виден държавник, който има много заслуги за древния Рим, въпреки че не е много известен на хората и няма много отличия. Той е бил губернатор на Британия и легат на Втори легион Аугуста. Освен това е бил римски сенатор, консул и отговорен за форума. Заемал е поста консул във времето на най-големия римски политик – император Траян”, разказа Джанкарло Карлоне. Той добави, че президентът на “Групо Сторико Романо” във възстановките играе ролята на император Нерон, така че и в живота, и на сцената е над него в йерархията.
Групата от италианската столица Рим е неизменна част от античния фестивал в Свищов още от самото му основаване преди 15 години. Създадена през 1994 г., “Групо Сторико Романо” е призната от Община Рим и Министерството на културата на Италия като официална организация за пресъздаване на античната римска история. Възстановките им се отнасят за периода на Римската империя от нейното създаване през 753 г. пр. н. е. до упадъка в средата на V век. Организацията се радва на много голяма популярност по цял свят. Членовете ѝ са участвали

в исторически
възстановки
по цял свят –

в Китай, Русия, Англия, Германия, Франция, Швеция, Испания, Румъния, на остров Крит.
“В България се чувстваме вкъщи и това е самата истина. Когато сме тук, ние следваме българските исторически възстановки, които много ни харесват. За нас е голяма чест да участваме в тях”, сподели Джанкарло Карлоне. Той допълни, че XI Клавдиев легион, който организацията пресъздава, в миналото е включвал много млади мъже от Мизия и Тракия. От 106/107 г. сл. Хр. постоянният му лагер е в Дуросторум (днес Силистра, България). Присъствието му край Дунава е доказано до 5 век сл. Хр.
В момента “Групо Сторико Романо” има много сектори – преторианци, сенатори, весталки, патрицианки, легионери, гладиатори и обикновени римски граждани. Всяка от групите е обособена самостоятелно и прави свои собствени научни проучвания, които трябва да бъдат потвърдени от видни учени, включително и историци към университетите. Облеклата, накитите, оръжията на реенакторите са точно копие на автентичните. Те се придържат и към оригиналните кулинарни рецепти от древността.
“Трябва да подчертая, че ние от “Групо Сторико Романо” участваме в създаването на нови линии и директиви в историческите възстановки на световно ниво. Нашите съвети са търсени от участници от различни краища на земното кълбо. Поддържаме връзка с много групи и асоциации, правещи възстановки от различни епохи. Те черпят от нас опит и често им даваме съвети, с които сме им полезни и това ни радва”, споделя дипломираният инженер.
Той разказа, че през тази година е формиран и нов сектор в асоциацията, който се занимава с

музикални творби и
инструменти
от древния Рим

На фестивала в Свищов бяха представени няколко техни изпълнения, а в неделния ден имаше и половинчасов концерт с древни мелодии и танци. Хореографията на танцьорите е взаимствана в голямата си част от фреските по стените на антични сгради, които са запазени до наши дни.
Една от практиките на групата е да извършва своите възстановки на исторически места, където има археологически останки. Там се пресъздават личности и събития, свързани именно с това място. “С тези прекрасни исторически възстановки, които правим в Нове, би било чудесно, ако познавахме известни хора, живели тук по време на Римската империя – сенатори, управляващи. Така бихме могли да ги “съживим” чрез театрални постановки, които напоследък често организираме като нещо ново в “Групо Сторико Романо”. Такива представления са много интересни за публиката и имат голямо бъдеще. Чрез тях и пресъздаването на конкретни личности от древността ние можем да стигнем до сърцето на зрителя и да го накараме да се почуства част от това място и от нашата организация”, каза още Джанкарло Карлоне.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново