3200 пациенти минават годишно през Кардиологията на МОБАЛ

Публикувано на пн, 28 авг. 2017
274 четения

Д-р Бенов разказва за успешното лечение в инвазивния сектор.

“С увеличаване на обиколката на талията расте
и кръвното налягане”, твърди д-р Хараламби Бенов

3200 пациенти минават годишно през Кардиологията на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. В отделението има 46 легла и те винаги са запълнени, отчита началникът на сектора д-р Хараламби Бенов. Според д-р Бенов причината за това е занемарената профилактика. Тревожното е, че много хора въобще не лекуват повишеното си кръвно налягане, други не знаят за него, затова след години пристигат в отделението с болно сърце. Трети пък не се лекуват правилно. С уличаване на обиколката на талията расте и кръвното налягане, напомня д-р Бенов
60 процента от пациентите в Кардиологията са мъже. Те пушат и пият повече, не спазват хранителен режим, ниска е двигателната им активност. Не са изключения инфарктите при такъв нездравословен режим, а колкото по-бързо те бъдат разпознати и лекувани модерно, толкова лечението е по-ефективно и болният може да се прибере вкъщи след няколко дена.
90 процента от хипертонията е наследствено заболяване, а напоследък заболяването подмладява. В отделението приемат 30-годишни хипертоници. За да не се стига до исхемия на сърцето, високото кръвно налягане трябва да се лекува правилно. Който има стойности над 140/90, се смята, че има повишено кръвно налягане, подчерта д-р Бенов. Обикновено хипертониците са с наднормено тегло и затлъстяване и това е много сериозен проблем. Трябва да отслабнат здравословно и да поддържат теглото си в нормални стойности за възрастта.
Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, което има водещ дял в сърдечносъдовата смъртност. В случая сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Най-честите причини за сърдечната недостатъчност са коронарната болест на сърцето, инфарктът на миокарда, вродените аномалии, уврежданията на клапите на сърцето, предсърдното мъждене. Един от четирима болни със сърдечна недостатъчност умира още първата година, а всеки втори – до 5 години от поставяне на диагнозата. Но с разкриването на модерна катетъризационна лаборатория към Кардиологията инфарктите намаляха значително, информира д-р Бенов.
Тази година най-тежко болните пациенти се лекуват в модернизирания интензивно-кардиологичен сектор с шест места. Кардиореанимацията по нищо не отстъпва на европейските клиники, има модерна апаратура и съвременни лекарста, а също и много добри специалисти, както и външни консултанти. Това са инвазивните кардиолози д-р Валентин Кръстев, д-р Христо Матеев, д-р Александър Александров, д-р Акиф Шабан и доц. Йордан Узунангелов. Те са спасили досега десетки болни с тежки инфаркти.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново