19 деца от театралната академия в Килифарево подготвят две пиеси

Публикувано на ср, 24 авг. 2016
535 четения

Талантливият режисьор Саид Джамбазов по време на репетицията на постановката “Застреляй идиотите”.

19 деца от театралната академия на Килифарево подготвят две пиеси, чиито премиери ще бъдат през септември. Режисьор на младите театрали е Саид Джамбазов от Килифарево, студент по дентална медицина в София, който миналата година също беше актьор и помощник-режисьор на актрисата Стефка Петрова. Тя ръководи театрална работилница във великотърновския Младежки дом.
Трупата в Килифарево е разделена на две групи. В първата са 14 ученика от 1 до 6 клас. Тяхното театрално студио се нарича “Фъстъците”. Те подготвят скечове по български народни приказки и епизоди от произведения на Алеко Константинов и Станислав Стратиев. Малките артисти са много амбициозни и въодушевени и не пропускат репетициите.
Във втората група са младежи от средния курс, обединени в театралното студио “Талантино”. Тази година в него участват пет много талантливи тийнейджъри. Театралната академия в Килифарево е стартирала по проект на Младежкия дом във Велико Търново, който цели създаване на трупи с младежи и деца в малките населени места в цялата община, разказва Саид по време на репетициите. С по-малките младият режисьор подготвя спектакъла “На площада”.

Тийнейджърите репетират постановката “Застреляй идиотите”

на автора Емил Йотовски. Тази пиеса досега е поставена само веднъж в България – през май 2016 г. от сатиричния театър във Варна, и ние сме вторите, които се решихме да пресъздадем творчеството на Йотовски, казва Саид. Самите артисти са от великотърновски училища или местното школо – в пиесата участват Михаела Папазова, Петя Петкова, Пламена Дойнова и Михаил Симеонов. Има и суфльор – Боряна, която е и заместващ актьор. Репетициите са започнали в началото на юли и първото представление ще бъде на театралното студио “Фъстъците” в края на август. Премиерата на тийнейджърите се подготвя между 12 и 15 септември.
Саид разказа още, че пиесата “Застреляй идиотите” е много актуална, написана е след 2000 г. Действието се разиграва в едно Бюро по труда. При служителката идват трима души, за да си търсят работа. По професия единият безработен е заварчик, но в бюрото му предлагат друга работа със заплата 350 лв. Мъжът е ядосан, защото с тези пари не може да си изхрани семейството. Тогава получава второ предложение да танцува на пилон в един бар.
Вторият безработен е млада красива дама, която се съгласява да работи като заварчик, защото в завода има много мъже, които ще ѝ помагат в тази работа. Освен това ще ѝ носят подаръци. Третият кандидат за работа е ветеранка на 82 г., която не помни и не чува, идвала е няколко пъти да търси работа.

Предлагат ѝ да бъде клоун в цирк, а в същото време да бъде таен агент и да следи директора на цирка.

След известно време и тримата идват отново в Бюрото по труда. Бабата носи една двуцевка, защото от цирка ѝ казали да застреля тези в бюрото, дето са я пратили да работи като клоун. Ветеранката обаче е забравила кого трябва да застреля и заплашва всички в стаята. Докато групата чака да говори със служителката от Бюрото по труда, тя води дълги разговори по телефона с леля си. Тя ѝ разказва, че гледала турски сериал по телевизията и пресъздава подробно поредната серия, плачейки за героите, които имат трагична съдба. Бабата моли племенницата да се обади във Външното министерство на България от където да препоръчат на Турция техните филмови герои да не умират. Бабата ветеранка, като чува за трагичния сериал, хваща пушката и тръгва да спасява героите. Накрая на служителката в Бюрото по труда така ѝ писва от всички посетители, че изважда пистолета си от чекмеджето, готова да застреля всеки следващ “идиот”, който влезе в стаята, или пък себе си, защото ѝ е писнало от търсещи работа.
Това е невероятна комедия, младите театрали възприемат много добре текста, разговорите протичат на тинейджърски език и това много ги забавлява, казва младият режисьор. Тъй като театралната работилница се провежда за седма година в Килифарево,
вече е традиция да се поставят винаги комедии.
Искаме да оставим нещо на публиката, всеки да се замисли върху сюжета на пиесата, да пусне по една сълза за грозната действителност и да се стремим всички ние да променим тази мрачна истина.
Саид е бъдещ зъболекар, който вече стажува във великотърновски кабинет по дентална медицина, но се увлича от театъра още като ученик. В осми клас написва първата си пиеса по сюжет на турски роман. Тогава се събират 10-15 деца в Младежкия дом в Килифарево, които започват да репетират. На следващата година в малкия град идва Стефка Петрова като режисьор, а Саид вече е нейн помощник. Сега бъдещият зъболекар е поел сам режисьорските задължения. Есента, като се завърне в София, има ангажименти в народно читалище “Факел”, където е ръководител на два детски и младежки театрални състава. С по-малките деца даваме представления само в столицата, докато с по-големите гостуваме на театри в страната. Джамбазов съобщи, че младите театрали от Килифарево вече са поканени да гостуват в София по време на фестивала “Нощта на театрите” през ноември 2016. Те ще участват в съвместна постановка, заедно с трупата от читалище “Факел”.
С усмивка Саид направи интересна връзка между денталната медицина и Мелпомена. Животът е един театър и всичко, което се случва на сцената, е от реалността, споделя младият мъж. Дори да те заболи зъб, това пак е от живота. 21-годишният студент не скри, че в живота си има две любови – денталната медицина и театъра. Като си направил равносметка кое да избере да учи, решил да стане зъболекар. В нашата фамилия няма нито дентист, нито артист, аз съм първият, казва бъдещият зъболекар.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново