1054 еднодневни трудови договора са регистрирани в областта

Публикувано на пн, 22 авг. 2016
133 четения

Само 1054 еднодневни трудови договори са регистрирани в селското стопанство през сезона в областта, съобщи инж. Невена Стефанова, директор на Инспекцията по труда. “Броят им е много малък, има области с по 15-16 000 регистрирани еднодневни договора. Причината за малкия им брой тук е спецификата на земеделския сектор на областта. Еднодневните договори е разрешено да бъдат за овощарство и зеленчукопроизводство, отглеждане на малини, къпини, лавандула и бране на грозде. Проверките, които сме направили до сега, показват, че земеделските стопани са изрядни в еднодневните договори”, каза инж. Стефанова.
От 1 юни Инспекциите по труда в цялата страна започнаха масирани проверки в селското стопанство. Приоритет е контролът по спазване на разпоредбите на трудовото законодателство, свързани с наличието на трудов договор при ангажиране за сезонна работа. “Секторът е рисков за нерегламентирани практики по възникване на трудовите правоотношения и за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд”, коментира инж. Стефанова.
Еднодневните трудови договори бяха въведени като законна практика от миналата година. “Те са един от начините за легализиране на работата в сектора на селското стопанство. Те позволяват на наетите да запазят правата си на социално подпомагане и осигуряване. Облекчават работодателите като им спестяват немалка част от задълженията им при възникване и прекратяване на трудовите правоотношения. Сключването и прекратяването на еднодневните трудови договори не се регистрира в НАП. Не се издава заповед и не се оформя трудова книжка. Работодателите нямат задължението да изготвят и длъжностна характеристика”, обясни инж. Невена Стефанова.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново